Суспільство (відео)

Усміхнені люди та гарячі танці в Обирку: «Мама Africa» у розпалі (Відео)

Африканці в українському селі. Вони готують собі їжу на вогнищі, живуть у наметах та знайомлять українців зі своєю надзвичайно багатою культурою. У мистецькому хуторі Обирок, що на Чернігівщині, триває фестиваль «Мама Африка».

«В Україні є стереотип — стіна, що стоїть між українцями та африканцями. Щоб люди зрозуміли, що Африка це не бідність, не бруд. В Африці багато гарних людей, культура з якою можна знайомитись», — випускник столичного вишу Медун.

«Узагальнювати африканську культуру не можна, тому що у них там 54 країни разом з Південним Суданом і довелося розширити напрямки програми настільки, щоб хоч трошки передати різноманітність африканського континенту. У Синігелі свої орнаменти, у Нігерії щось своє. Ми представляємо 16 країн Африки», — програмний директор фестивалю «Мама Afrika» Катерина Мізіна.

Нічого подібного не тільки Чернігівщина, вся Україна до цього не бачила. А тому зануритись з головою в африканські традиції з’їхались українці з усіх куточків держави. Окрім того, в Обирку традиційно тривають жнива.

«Уже шостий рік ми сіємо і жнемо хліб, у нас з’єдналося 2 фестиваля, багато хто приїхав на хліб, вони вже досвідчені хлібороби і найбільше вони кайфують, тому що хнуть разом з африканцями цього року – це для всіх так класно. Тому цього разу – це максимум, що ми могли за презентувати», — засновник мистецького хутора Обирок Леонід Кантер.

Дух Африки у кожному  куточку Обирку. Серед безмежної кількості локацій – ярмарок. Найбільший ажіотаж біля альтанки з африканським одягом.

Африканки залюбки чепурили українських дівчат, створюючи їм традиційні афрозачіски .

«Янавчилась цьому у Нігерії. В Африці традиційно плетуть коси аби виглядати симпатичніше. Але структура нашого волосся відрізняється – воно міцніше та густіше. Тому аби заплести косички українськім дівчатам ми використовуємо штучне волосся», — студентка КНАУ Дебура, Нігерія.

На фестивалі побуває більше сотні африканців. Частина  — це студенти українських вишів. Але вони привезли і родичів, що наразі мешкають в Африці.

«Існує африканське ком’юніті, яке в Україні є, у нас немає ніяких точок дотику, щоб зустрітися. Але зараз ми подолали ці бар’єри, налагодили мости дружби. І тепер я впевнений виникне маса класних заходів, групи музичні, спільний бізнес – це буде класно», — засновник мистецького хутора Обирок Леонід Кантер.

«Вони прості, відкриті . І за півгодини, що я його знаю, я вже все знаю про його дітей , настрій, долю. Розпитав про моє життя. Якось просто спілкуватися з ними», — гостя з Києва Ганна.

«Тут ставлення таке: один з іншим спілкується і всі посміхаються», — гостя з одеської області Людмила Головня.

Одна з локацій – кіно сарай, де у ці дні показують тематичні кінострічки. Формат не звичний: до сіновалу можна заходити тільки босоніж, без їжі та напоїв.

«Я як «великий» експерементатор люблю коли беруть одне й інше, поєднують і народжується щось нове. Сподіваюсь, що проект Мама Африка дозволить і українцям і африканцям відчути одне одного і створити щось нове», — хореограф, засновник балету А6Адам Вільям.

Мама Африка триватиме три дні. Попереду чаювання з послом Мароко, церемонія суданського весілля, безліч майстер-класів та розваг.

Ще статті по темі

Back to top button