Суспільство (відео)

Утерли носа білорусам: містян возитимуть чернігівські тролейбуси (Відео)

Епопея із закупівлею 10 тролейбусів для Чернігова, схоже, підійшла до завершення, і цього разу з чималою вигодою для міста.

17 жовтня пройшов уже третій тендер на закупівлю тролейбусів.

На перемогу претендувала переможець попереднього тендеру – луцька компанія «Янікс», що виступає лише дилером білоруського підприємства «Белкомунмаш», і Чернігівський автозавод, який і виграв тендер.

— Я дуже радий як депутат і як мешканець міста, що переміг чернігівський автозавод. Насамперед це робочі місця, податки, які ми зможемо витратити на медицину, освіту. І вдвічі приємніше, що він виготовлений чернігівцями, — Сергій Вакуленко, депутат міської ради.

Та директор підприємства каже: радіти ще рано, адже результати двох попередніх тендерів скасовував Антимонопольний комітет.

— Не здивуюсь, якщо і після того, як ми виграли тендер на 10  тролейбусів, з’являться скарги з Антимонопольного комітету.  Для мене тендер виграний, коли я поставив товар і отримав гроші, — Володимир Купцов,  директор ПрАТ «Чернігівський автозавод».

—  Територіальні відділення розглядають тільки питання, що пов’язані з учасниками тендеру, питання, які пов’язані з замовниками – Антимонопольним комітетом.  До територіального відділення на сьогодні не надходила жодна інформація правоохоронних органів і від суб’єктів господарювання, що не було конкурентних відносин між учасниками.

На оскарження результатів тендеру дається 10 днів. Та чернігівці вже радіють перемозі вітчизняного виробника і сподіваються, що чернігівські тролейбуси таки їздитимуть вулицями міста.

— Заробить керівництво заводу, але водночас – це зарплата робітникам, це вітчизняні комплектуючі, ремонт потім теж на чернігівському підприємстві  — значна кількість грошей залишається в Чернігові, так і потрібно.

— Те, що в Чернігів, що бабки сюди всі йшли.

— Звісно, ми тільки за своє виробництво.

— Вони зараз хороші, не можу порівняти досконально, не надавала цьому значення – красиві.

Аби взяти участь у третьому тендері та бути конкурентоспроможними, Чернігівський автозавод знизив ціну за тролейбус на 23 тисячі доларів. Директор підприємства наголошує: нові «Барвінки» відповідають усім європейським правилам і вимогам. За якістю вони не гірші за білоруський електротранспорт.

-І в білоруському, і в чернігівському тролейбусах використовуються агрегати світових виробників. Якщо говоримо про мости – це мости відомої німецької фірми «ЗТФ». Якщо серце, в нас російський, хоча ми займаємось розробкою українського, зараз це чеський. У білорусів – це білоруський чи російський, — Володимир Купцов, директор ПрАТ «Чернігівський автозавод».

Окрім того, всю техніку автозавод розробляє самостійно.

— Ми жодної розробки не купували. Ми дуже добре знаємо свою техніку. Якщо і буде збій, то це буде виправлено за найкоротші терміни. У нас є запчастини, — Володимир Купцов, директор ПрАТ «Чернігівський автозавод».

За умовами тендеру Чернігівський автозавод дає гарантію на всі системи на рік аби 75 тисяч пробігу. Гарантія на кузов — 10 років.

Нові тролейбуси мають низьку підлогу, пандус для візків, камери відео спостереження, wi-fi  та навіть кондиціонер в кабіні водія. А тому поява таких Барвінків на вулицях міста має стати першою сходинкою до довгоочікуваного оновлення громадського транспорту Чернігова.

Ще статті по темі

Back to top button