Суспільство (відео)

V мистецький фестиваль «Сорока ух»: чернігівцям гарантували призи за розгадані рецепти юшки (Відео)

«У голодні часи риба врятувала сіверян. Сьогодні врятувати всіх чернігівців, які зголодніли під час святкування Дня Незалежності, має ще одна, вже традиційна для Чернігова страва – уха. Фестиваль «Сорока ух» вже впяте проходить у Чернігові», — розповідає журналіст Яна Титенок.

Мистецький фестиваль «Сорока ух» – це суто чернігівське свято, коли звичну фестивальну страву – шашлики – витісняє звичайна рибна юшка. Чернігівці ладні стояти в черзі скільки завгодно, аби скуштувати наваристого бульйону.

«Гаряча страва, по-перше, вона дуже корисна. У ній немає жодних шкідливих речовин і хімії теж», — зазначає житель Чернігова Володимир.

У ювілейному мистецькому фестивалі рибної юшки, який традиційно проводять у Чернігові на День Незалежності, цьогоріч взяли участь лише троє учасників, і разом вони зварили десь 500 літрів ухи, тож цінність цієї страви виросла в рази.

«Робимо на курячому бульйоні з судаком, товстолобиком, морква, картопля – звичайний рецепт, але уха дуже смачна», — розповідає автор рецепту ухи Світлана.

«Рецепт один – робити з душею і щоб було смачно», — відзначає автор рецепту ухи Сергій.

Заплативши 20 гривень за тарілку, в міському Парку культури та відпочинку можна було з’їсти порцію рибної юшки, приготованої за стародавнім рецептом. Чернігівські козаки, які виставили польову кухню, таємниць рецепту не розповідають, але кажуть, що в юшці плаває мікс із різної риби, впійманої сьогодні вночі в чернігівських річках і озерах.

«Ми своїх рецептів не видаємо, в нас гетьманський козацький рецепт ухи. У нас так: якщо хтось відгадає наш рецепт, ми преміюємо того. – А що за премія? Теж таємниця», — зауважує головний отаман Чернігівського козацького округу Георгій Яхимович.

Незмінним організатором мистецького фестивалю «Сорока ух» є голова правління культурно-мистецького центру «Пласт-Арт» художник Борис Дєдов. Його колишня мрія – створити у Чернігові фестиваль-візитівку не лише здійснилася, а й прижилася.

«5 років тому ми сиділи в пласт-арті і задумалися, що в Полтаві є галушки, там шоколад, там вино, там сала фестиваль, а ми що, гірші за людей, це традиція батьків, дідів, козаків зрештою», — наголошує організатор мистецького фестивалю «Сорока ух» Борис Дєдов.

Організатори також зварили два казани рибної юшки. Її роздавали безкоштовно дітям-сиротам, ветеранам, воїнам АТО й усім, хто не міг собі дозволити купити за гроші тарілку ухи.

Підкріпивши сили гарячою стравою, чернігівці продовжили святкування Дня Незалежності України. У програмі заходів ще один, уже міжнародний, фольклорний фестиваль – «Поліське коло». Цього року вже 12-й.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button