Суспільство (відео)

Важкий тягар: закривається садочок і ліцей (Відео)

Зоя Каплун – опікунка своєї онуки. Та навчається в 13-му професійному ліцеї побуту. Але кілька днів тому онука принесла бабусі невтішну новину. Її ліцей хочуть об’єднати із дев’ятим. Жінка обурена, і разом з іншими батьками об’єднається в ініціативну групу – будуть боронити свій ліцей від тотального скорочення освітніх закладів.

«Там багато діток іногородніх навчається. Щоб його ні з чим не об’єднували», — говорить бабуся учениці ліцею Зоя Каплун.

Офіційного розпорядження про закриття цього ліцею поки що немає. Та в кулуарах чиновники вже давно все підрахували. Профтехосвіта щороку забирає на себе значні витрати. Понад вісімдесят мільйонів доводиться сплачувати на їх утримання, пояснюють в управлінні освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міській раді знову «ліплять горбатого»: батьки учнів 10-ї школи з’ясовували стосунки з чиновниками

«Рішення про ліквідацію ще не прийнято. Задовольнити потреби усіх учнів без винятку», — зазначає начальник управління освіти міської ради Василь Білогура.

Та експерти Центру зайнятості нині не дораховуються робочої сили. В області бракує фахівців професійно-технічного напрямку. Неподалік від цього ліцею під закриття потрапляє ще один заклад освіти. Цьогоріч тут мали відкрити третій садочок. Навіть поставили металопластикові вікна і перекрили дах. Вклали півтора мільйона гривень. Понад чотири роки тут навіть посада директора є. Вона оплачувана. Однак наступної сесії управління освіти депутат запропонує заклад закрити.

«Є створена юридична особа…» — говорить начальник управління освіти міської ради Василь Білогура.

Така позиція місцевої влади обурює чернігівців. Вони не розуміють такого марнотратства.

«Заклад не працює, неправильно».

«Естественно ставлюся негативно, так нельзя делать».

«Це так грабування. Карати тих, хто виплачує кошти. Оце іду, і серце обливається – такі у нас господарі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки учнів 10-ї школи знову пікетують мерію

Дорогою в нікуди називають закриття освітніх закладів депутати. Експерти підрахували – цього року мали б відкрити три дошкільні заклади. Натомість нині під закриття потрапляють чотири освітні заклади.

«У місті станом на сьогодні грошей вистачає, децентралізація повинна допомагати вирішувати проблеми», — наголошує депутат міської ради Віктор Бистров.

Депутати підрахували, що в цьому мікрорайоні є щонайменше 160 претендентів на виховання у цьому садочку. Його відкриття допомогло б розвантажити переповнені групи сусідніх садочків. Нині в місті в дошкільних закладах зареєстровано 11 тисяч 600 малюків.

Журналіст: Наталія Тягнирядно

Оператор: Михайло Пронін, Вячеслав Скрипник

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А зачем Чернигову садики, школы, проф лицеи сейчас, лишние траты бюджета. Лучше асфальтный завод будет прибыль приносить с шбу 14 — тем более старый асфальт после посыпания чистой солью потребует крупных бюджетных вложений. и остановочные комплексы не все еще заменили…

Back to top button