Суспільство (відео)

Великий спорт у маленькому селі: наумівські лижники підкорюють світ (Відео)

«Власні гори й лижники-чемпіони – не кожне село в Україні може пишатися такими досягненнями», — Альона Макаренко, журналіст.

Історія наумівської лижної школи на Чернігівщині, яку без перебільшення називають феноменом краю, почалася ще в минулому столітті з любові тренера до лижних гонок.

«Протягом усього дитинства дуже мені лижний спорт подобався. 00:34-00:49 Зараз ми вважаємо, що ми бідні, а ми тоді брали участь у змаганнях – сідали на сани, на коника, і їхали за 25 км на змагання, лижі шукали по всьому селу», — Олексій Погуляй, тренер із лижних гонок Чернігівської СДЮШОР.

Олексій Погуляй пройшов шлях від учителя фізкультури до тренера обласної школи олімпійського резерву. Так дитяче захоплення стало справою його життя й переросло в тренерську династію. Адже на наставницьку стежку Олексія Антоновича ступила і його донька Світлана Симончук. А разом зі спортивними апетитами в Наумівці почали рости справжні гірки для лижників.

«Коли побачили, що така вже любов, у нас почали робити гірки. У нас гірки штучні, такі, як у Чернігові. І тоді почалися в нас успіхи», — Олексій Погуляй, тренер із лижних гонок Чернігівської СДЮШОР.

Вихованці наумівської лижної школи одне за одним ставали чемпіонами України й області, призерами всеукраїнських змагань, і навіть піднімалися на п’єдестал пошани Чемпіонату світу.

«За 20 останніх років у нас з’явилося вісім кандидатів у майстри спорту. Але починали все-таки з майстра спорту – Ніна Сіра, вона одна в нашому відділенні. А найкращі поки що досягнення наші – це призер Чемпіонату світу Дмитро Пухов. Десять років тому він зайняв третє місце у Франції на Чемпіонаті світу серед школярів. І в 11-му класі він також виконав кандидата в майстри спорту», — Світлана Симончук, тренер із лижних гонок Чернігівської ДЮСШОР.

Доки Світлана Симончук розповідає нам про минулорічні досягнення, її вихованці вже готуються до майбутніх звершень.

«Наймолодша кандидат у майстри спорту, ми сподіваємося, наше майбутнє – Дарина Чалик. Вона в 10-му класі вже виконала кандидата в майстри спорту, минулого року, і зараз їде на такий самий Чемпіонат світу, що відбудеться у Франції в Греноблі 5 лютого. Вона вже потрапила до команди України тільки з біатлону. Вчора в Тисовці вона стала чемпіонкою України з біатлону», — Світлана Симончук, тренер із лижних гонок Чернігівської ДЮСШОР.

Кожен спортивний сезон юні наумівські красені й красуні привозять до рідного села дипломи й медалі різних ґатунків. Проте зізнаються, сьогодні великий спорт у маленькому селі тримається на ентузіазмі.

«Ми повернулися вчора з Всеукраїнських змагань, на яких два призери – Олексій Кирик (2-3 місця) і Христина Муха (3 місце). Я вважаю, дивлячись на нашу бідність, це непогані результати. Лижі в нас ці куплені 10 років тому, коли виділили нам гроші за перемогу Дмитра Пухова, і десять років на них ми тільки змагаємося, бо на тренування виходимо на звичайних, майже дерев’яних лижах, а ці бережемо тільки на змагання. Тому зараз проблема, прогрес пішов уперед, але ми поки що на місці. Коштів не вистачає на переїзди, дуже все подорожчало, проживання. У Тисовці, в Карпатах, куди ми весь час їздили протягом багатьох років, почали брати оренду із дітей, зі спортсменів. Тридцять гривень – година, то уявіть, якщо на 10 днів заїжджають 5 спортсменів, то це вже яка сума виходить. Це нереально для нас, особливо для сільських дітей, у яких батьки працюють тут, у колгоспі, які не працюють, можуть потягнуть це все», — Світлана Симончук, тренер із лижних гонок Чернігівської ДЮСШОР.

Але дорослі проблеми не стають на заваді юним мрійникам. Наумівчанка Христина Муха водночас скромна і напрочуд амбітна. Ставши в 14 років чемпіонкою області й України, вона прагне до більшого, значно більшого.

«Я хотіла б стати олімпійською чемпіонкою всього світу», — Христина Муха, лижниця.

Усією редакцією ми щиро віримо, що Христина і всі її друзі обов’язково піднімуться на омріяний п’єдестал пошани. А також у те, що про буденні проблеми маленького спортивного села нарешті почують у великих кабінетах.

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button