Суспільство (відео)

Добровільно чи примусово: латвійці вчать чернігівських чиновників об’єднуватися (Відео)

Поділитися децентралізаційним досвідом до Чернігова запросили латвійців. У них добровільне об’єднання громадян тривало більше десяти років, і лише в 2009-му громади об’єднали примусово. Такий метод поки що не застосовують на Чернігівщині.

«Ми пішли добровільним шляхом. Ось, наприклад, Мена, а поруч Макошино, воно теж хоче свою громаду. Я питаю, а що буде, якщо ви не будете самостійними, кажуть – підемо до Мени. А якщо депутати не проголосують, бо у нас же закон добровільності», — перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич.

Окрім добровільності, на Чернігівщині громади значно менші, ніж латвійські. Нашим – аби хоч п’ять тисяч назбирати, натомість у Латвії вони становлять не менше одинадцяти.

«Ми сейчас готовим проект на следующий год. И раскажем наш опыт украинской стороне», — заступник держсекретаря міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки Айварс Драудиньш.

Так добровільно і з меншою кількістю людей, але дотримуючись перспективного плану децентралізації, об’єднається й Олишівська громада. Вона не до вподоби пану Сахневичу, однак абсолютно законна, переконує координатор офісу реформ Ірина Кудрик.

«Проблеми ці є, і є зараз представник влади, йому можна поставити ці запитання, адже в Олишівці є ініціативна група, вони налаштовані радикально і мають право на об’єднання», — координатор офісу реформ в Чернігівській області Ірина Кудрик.

Перед латвійцями похизувалися створеними громадами. Цьогоріч таких – тринадцять. Тепер чиновники ламають голову, як і коли там провести позачергові вибори.

«Із 13 громад у п’ятьох вибори пройдуть уже в грудні, і от зараз, коли формується бюджет на наступний рік, люди нарешті розуміють, що гроші залишаться в селі. І село буде розвиватися», — виконавчий директор чернігівського відділення Асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

Об’єднані громади фінансує держава. П’ять перших уже отримали гроші. На це виділили майже тридцять два мільйонів субвенції.

Ще статті по темі

Back to top button