Суспільство (відео)

Відлуння запорізької трагедії в Чернігові: сварка активістів С14 і парафіян Троїцького собору (Відео)

Громадські активісти патріотичних організацій Чернігівщини провели акції під храмами української православної церкви Московського патріархату. Фінішували біля Троїцького собору. Суть акцій – принести ляльки під ворота церков. Мета – протест проти дій святих отців Московського патріархату в Запоріжжі, які там відмовились відспівати загиблу дитину, хрещену в Київському патріархаті.

«Ми зібралися, щоб нагадати вірянам і настоятелям цього храму, що не можна торгувати Богом: одних відспівувати, інших забороняти. Щоб вони згадали про людинолюбство. Тому що вони трішки забулися, від своїх істин відійшли, монополізували Бога, сказавши, що він наш, а хто ходить до іншої церкви – в того Бога немає», — говорить координатор С14 у Чернігівській області Олександр Максимець.

В єпархії звинувачення відкидають, називаючи ситуацію неоднозначною. Наголошують, що постійно підтримують воїнів АТО, але акцентують на тому, що Київський патріархат не визнаний, і в Запоріжжі священнослужителі діяли за церковними канонами.

«Якщо людина хрещена в тій церкві, до якої вона ходить, то повинна відспівуватись і в тій церкві, до якої вона ходить, тому що є люди, які визнають Київський патріархат, є люди, які не визнають Київський патріархат», — зазначає секретар Чернігівської єпархії Протоієрей Ігор.

Під час самої акції її учасники поклали ляльки під ворота собору та в гучномовець звернулись до керівництва церкви, на що присутні парафіяни відповідали співом. У ході такого діалогу між сторонами зав’язались суперечки.

«Це вас обманюють. Ці гроші переносяться в Москву. Це брехня. Звідки така інформація? Гроші залишаються в Україні. Не потрібно».

Частина присутніх парафіян інформацію про відмову відспівувати дитину сприйняла з недовірою.

«Я цьому не вірю. Такого бути не може», — говорить парафіянка Троїцького собору.

Загалом же акція пройшла мирно. Правопорядок охороняла поліція. Події ж у Запоріжжі ще більше поглибили розкол у стані православних України.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

23 коментарів

  1. Цікава думка автора статті про розкол с тані православних в Україні, але хотілося щоб автор навів факти,. І пояснив що він розуміє під цими словами! Щиро вдячний за відповідь

  2. Дві православні церкви (московського і киівського патріархатів) з прихожанами, які один одну недолюблюють.

    1. Як би я в школі з історіі дава такі відповіді то отримавав би тільки гусочки!!!

  3. В Украине нет московского иом киевского патриархатов,а есть Каноническая, признанная всеми Каноническими Поместными Православными Церквями Украинская Православная Церковь под блюстительством блаженнейшего митроплита Киевского Онуфрия, и есть раскольники православно-националистического толка во главе с гр. Денисенко. Почитайте пророчества преподобного Лаврентия Черниговского о т.н. киевском патриархате и недостойном митрополите, и все поймете.

    1. Поговоріть на цю тему з представниками с14 чи представниками на вашу думку «розкольників». Вони ж також люди і мають право на свою думку. Організуємо відеодебати.

      1. А чому ви рішили що я вважаю прихожан київського патріархату розкольниками?

      1. Ви так і не відповіли на моє питання!!! Хоч я і не поважаю Брюховецького, але схиляюся до думки що він поавильно поступив з журналістами вашого видання!

    2. Нудний чоловіче, я відповів на ваше питання. як ви сказали «на гусочку» — перегляньте попередні коментарі. А свої думки схиляйте куди завгодно. це нормально, ніхто вам не забороняє.

      1. Отакі ви всі продажні ! Хто платить гроші тому і зад дижете! А як гряне грім першим побіжите в і впадете на коліна! Гидуо з тами носіями слова говорити!

  4. для того, чтобы рассуждать на церковную и религиозную тему, отличать истинные и ложные понятия апостольской церкви, следует хотя бы отдаленно углубиться в «матчасть» . т.е почитать Библию! Уверен, что из молодняка С14 дальше нашивок на куртки никто себя не утруждает, их просто используют как пушечное мясо. Жаль ребят, пройдет время будут раскаиваться. Главное, чтобы не поздно!

  5. Ну що, шановний авторе, хочу сказати за вашу статью: повна двійуа Вам та Вашій редакції! Ви показали свою недолугість , абсолютну нісегітницю несете своїми коментарями,. Ваша думка в статті нікого не цікавить!!! Що я зрозумів зо автор статті «держит нос по ветру»!!! Це тому що так модно? І саме голоне: якщо СБУ відкрили кримінальне провадження на священника з Запоріжжя, то на Вас і на Ваше видання потрібно по тій же статті відкрити кримінальне провадження!!! Ось такий я зробив висновок…

      1. А чому ви тоді добавляєте свої коментарі! ????

      2. Хоч в чомусь ви мене переконали, можливо це сюжет! До речі, а скільки населення м. Черніговп?

  6. Шановний пане кореспондент! Ви в черговий раз мене обдурили!!! Це не сюжет!!!! Це постанова!!!! Із 300 000 жителів Чернігова прийшло 15 людей!!! Дуже серйозний відсоток!!! І як ви докажете що всі хто прийшов під стіни Собору прихожани Київського патріархату???

  7. Дешуоа, ты офонарел? Зпчем убоал комент?

  8. Дешура, будешь удалять коменты приду в редакцию надерууши.

  9. Дешурв, сколько тебе отвалили денег за твое участие в этой бестиии! Высшая степень проявления бесстыдства! И ты, Дешура, повторяешь , как попка дурак!

  10. Шановний, авторе! Чому не відповіли на моє звернення?

Back to top button