Суспільство (відео)

Відморожені: на Чернігівщині 7 осіб постраждали від холоду (Відео)

Валентин – мешканець ВишнІвки та поціновувач зимової риболовлі. Тільки через своє захоплення чоловік опинився на лікарняному ліжку. Під час чергової вилазки на лід провалився під кригу. Як результат — обмороження кінцівок.

— Я  на рибалку пішов, ноги намочив і все… поки додому дійшов, — Валентин Хлебтов, постраждалий.

Таких, як Валентин, в опіковому відділені обласної лікарні ще шестеро. Більшість пацієнтів потрапила сюди в період нещодавнього різкого зниження температури повітря. Постраждалі як із Чернігова, так і з районів. Холодова травма спіткала й жінок. Наслідки переохолодження для більшості пацієнтів плачевні.

— Більшість хворих у нетверезому стані отримували цю травму,  різні є ступені, частину ми прооперували, резекцію стопи зробили, тобто частину стопи, пальці видалили, проведена ампутація, — Віктор Яременко, завідувач опікового відділення обласної лікарні.

Завідувач опікового відділення застерігає: період відмерзання кінцівок зовсім нетривалий, а тому люди іноді просто не встигають зрозуміти, що отримали холодову травму. До того ж відморозити пальці можна не тільки в люті морози, достатньо й нульової температури з підвищеною вологістю.

— Вологість, нульова температура – і виходять тромбози судом, що призводять до відмороження. Перші ознаки – це порушення функцій, найперше – це поколювання. Якщо пальчики не працюють, то треба вже подумати, що там може бути відмороження, — Віктор Яременко, завідувач опікового відділення обласної лікарні.

І діяти в такій ситуації треба невідкладно. Найефективніше – «сухе» зігрівання.

— Утеплити, щоб поступово руки чи нога відтанули. Робити не можна, є така тенденція – відтирають снігом, це додатково травмує, просто треба накладати ватно-марлеву пов’язку. Побільше вати або замотувати у шерстяні речі, потім звернутися до лікаря, де буде проводитись інтенсивна терапія, — Віктор Яременко, завідувач опікового відділення обласної лікарні.

Аби все ж вберегти свої дорогоцінні кінцівки від переохолодження, варто дотримуватись простих і водночас дієвих порад, каже Віктор Яременко. По-перше, одяг має бути з натуральних тканин, вітається багатошаровість. Особливу ж увагу в зимовий період необхідно приділяти взуттю, воно має бути якісним і надійно захищати від вологості.

Ще статті по темі

Back to top button