Суспільство (відео)

Відомий український лікар обстежує жінок Чернігівщини (Відео)

За останні 10 років в Україні, зокрема і на Чернігівщині, катастрофічно зросла кількість жінок, хворих на рак молочної залози.

Причин кілька: екологія, спосіб життя, харчування, радіація.

Зважаючи на цю надважливу проблему, народний депутат України Валерій Давиденко започаткував програму «Здоров’я жителів Чернігівщини». У рамках цієї програми в Бахмачі стартував проект «Мамолог» – жінок району приїхав обстежувати відомий український лікар.

– Рівень захворювання на рак молочної залози серед жінок на першому місці і становить в структурі онкологічних захворювань приблизно 20 %. Якщо 10 років приріст становив 1 %, то зараз 3 %. Втричі швидше. У зв’язку з тим, що рівень захворюваності в північно-центральних областях стрімко зростає, то ініціатива народного депутата Валерій Давиденка – богоугодна справа, – зазначає Сергій Бугайцев, лікар-мамолог, професор.

Місцеві лікарі також б’ють на сполох – мамологічні проблеми зараз дуже актуальні.

– Мамологія – це дуже актуальна проблема для Чернігівщини. Адже тут після Чорнобильської катастрофи багато онкологічних захворювань. Ми задоволені будь-якою допомогою. Ми дякуємо Валерію Давиденку і в цьому випадку. Це наближення медицини до сільського населення, – Сергій Чалий, головний лікар Бахмацької ЦРЛ.

Ще один беззаперечний плюс цієї ініціативи в тому, що люди мають змогу пройти обстеження в себе в районі – не витрачаючи грошей, часу та нервів на поїздки до столиці чи обласного центру.

– Проаналізувавши звернення, які надходять до приймальні Давиденка, було прийняте рішення. Саме обстеження є проблемним. Валерій Давиденко прийняв рішення. Це друге місто. Було в Ічні. Тепер Бахмач. Далі – інші райони. Результати вже є. Рух вперед здійснюється, – Юрій Музика, помічник народного депутата.

– Так, задоволена. Ми вдячні Давиденку. Я з села. Щодня ми не будемо їздити, дякуємо людям оцим, які приїхали. І головне – безплатно. Життя таке.

– Я пенсіонерка, пенсія невелика. Безкоштовно – це добре. Дякую. Це вперше, що ми прийшли і нічого не платимо.

Такі обстеження – унікальні. Не кожна країна може дозволити собі подібні програми.

– Скринингові програми можуть собі дозволити тільки високорозвинені країни. Але за ініціативи народного депутата скринингові програми реалізуються в області – це дуже важливо, – наголошує Сергій Бугайцев, лікар-мамолог, професор.

До речі, на Чернігівщині в рамках програми «Здоров’я жителів Чернігівщини» також активно реалізується проект «Дитячий ортопед».

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button