Суспільство (відео)

Відомий журналіст розповів у Чернігові про ситуацію на Донбасі (Відео)

Як толерантність може допомогти у взаєморозумінні? Із такою лекцією до Чернігова завітав відомий тележурналіст Андрій Куликов. Усі присутні мали змогу обговорити складні питання свободи слова, взаєморозуміння, російської та української мови і свого самоусвідомлення.

«Не кожна людина, яка розмовляє російською мовою, є ворогом України. По-друге, не кожна людина, яка розмовляє російською мовою, є росіянином».

«Головне – не якої крові, головне – яке твоє самоусвідомлення».

«Самоусвідомлення не завжди диктується мовою і культурною спадщиною».

Поняття ж толерантності Куликов вбачає ось у чому:

«Толерантність – це здатність зрозуміти причини поглядів, здатність сприйняти, зрозуміти, чому в людини такі погляди. Дії – це зовсім інша штука».

Саме толерантність може допомогти в об’єктивному висвітленні конфліктів, зокрема й на Донбасі. Великим завданням українських журналістів та активістів, волонтерів, причетних до контактів, – це передавати і поширювати знання про тамтешнє життя.

«У мене своя правда, у тих, хто там живе і не сприймає той режим, своя. А в тих, хто живе і сприймає, своя правда. А в багатьох людей, які там і близько не були, ще одна правда».

Однією з головних умов свободи слова журналіст вважає бажання людей на місцях забезпечити самим собі таке право.

«Свобода слова, умови для діалогу, реалізація громадянських прав. Залежить насамперед від того, наскільки ви, я, інші присутні забезпечать собі ці явища».

«Хоч які були б вказівки згори ліберальні, демократичні, а поки люди на місцях не переймалися тим і не випробовували це, доти воно і не рухалось».

Також Андрій Куликов наголосив: не слід забувати, що не всі, на вашу думку, загальновідомі речі можуть реально бути відомі навколишнім.

 Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button