Суспільство (відео)

Війна, помилки й героїзм: легендарній роті «Чернігів» три роки (Відео)

Без перебільшення легендарний добровольчий батальйон (нині рота) «Чернігів» був створений у 2014 році і одним із перших кинутий на Донбас для протистояння російсько-сепаратистським окупантам. Бійці батальйону звільнили чимало населених пунктів і виконали багато важливих спецоперацій в зоні АТО. З нагоди третьої річниці військового формування сьогодні у приміщенні головного управління Національної поліції в області відбулися урочистості.

«Що б там не говорили зараз, батальйон «Чернігів» добровольчий зіграв свою величезну роль в той період. Ті скромні нагороди, які ми сьогодні даємо, це наша скромна данина людям, які стояли на захисті країни», — начальник ГУНП в Чернігівській області Едуард Альохін.

На війні не буває без втрат. Хвилиною мовчання вшанували загиблих на війні героїв з роти «Чернігів». Їх троє – Андрій Іщенко, Олександр Найдьон та Віктор Запека.

Загинули 16 листопада 2014 року поблизу Станиці Луганської. Під час цього бою тяжкі поранення отримав також Роман Лось, який після 10-місячної коми помер у лікарні.

«Вони віддали своє життя, ставши на заваді злу. Наш священний обов’язок свято береги пам’ять про кожного героя і допомагати їх рідним», — начальник ГУНП в Чернігівській області Едуард Альохін.

Біографія батальйону «Чернігів» має багато сторінок. Були і неприємні моменти – всі пам’ятають контрабандний скандал у Станиці Луганській, в якому фігурувало кілька бійців сіверського формування. Саме через це батальйон «Чернігів» тоді і перевели із Станиці в Курахове. Зараз бійці роти дислокуються у Маріуполі, де забезпечують громадський порядок і охороняють важливі стратегічні об’єкти.

«З першої ротації я в цьому підрозділі. У червні 2014 ми потрапили в АТО. Після цього було пройдено шлях від Кремінної, Рубіжне, Станиця Луганська, Попасна, Авдіївка, в Курахове були. Були на всій лінії АТО. Були різні нюанси, але всіх цих людей я поважаю, бо вони знайшли в собі сили і пішли воювати», — командир взводу роти «Чернігів»Віктор Крошка.

«Психологічний і моральний дух підрозділу на високому рівні. Ми несемо службу у Маріуполі. Забезпечуємо охорону громадського порядку, охорону залізничних і автомобільних мостів, також охорону телевежі. На цей об’єкт неодноразово нападали. На Великдень до наших хлопців приїдуть волонтери з Мени, Ніжина і Миколаєва. Привезуть їм смаколики, крашанки, паски – все буде гаразд», — командир роти «Чернігів»Микола Масляний.

Про передислокацію наших бійців з Маріуполя мови поки не ведуть. Отже, вітаємо сіверський підрозділ з третьою річницею і нехай Бог оберігає роту «Чернігів»!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button