Суспільство (відео)

Війна за землю: бізнесмени ділять територію в центрі Чернігова (Відео)

Хто стукає – тому й відчиняють: двоє чернігівських бізнесменів достукалися до депутатів чернігівської міської ради, й обранці таки дали дозвіл на розробку проектів з індивідуального будівництва. І не де-небудь, а в самому серці Чернігова – поряд сквер Хмельницького, П’ятницька церква, Красна площа, драмтеатр.

Ласі шматочки землі – 10 соток по вулиці Шевченка, 4 – депутати Чернігівської міської ради майже одноголосно віддали під опіку двом чернігівським бізнесменам – Володимиру Пригоді й Оксані Берестовій.

«Це рішення пройшло тишком-нишком. Якщо на першій сесії це питання порушувалося й не набрало необхідної кількості голосів, то з другої спроби це питання взагалі начебто забули всі», — громадський активіст Олександр Гашпар.

На земельній ділянці по вулиці Шевченка, 4, влада дозволила бізнесменам починати важкий шлях із облагородження: Берестова і Пригода вже мають право починати розробку проектів із благоустрою, і знову просять депутатів віддати їм цю комунальну землю в аренду, бо на ній стоїть їхня будівля. На наступній сесії це питання порушуватимуть. Чернігівці вбачають тут якийсь зговір і бояться, що в історичній зоні Чернігова бізнесмени набудують собі котеджів.

«Звісно, що вони тут не тимчасові споруди будуть ставити, а будуть ставити якісь маєтки там непогані, враховуючи їхні статки, що вони є бізнесменами. В центрі міста отримають земельні ділянки, в той час, коли для чернігівців нема законних 10 соток, бо у місті у нас вільних земель нема. А для цих двох осіб знайшлися ще й у самому центрі міста», — Олександр Гашпар.

Один із фігурантів земельного питання – родина бізнесменів Берестових, яка, до речі, спонсорує «ДемАльянс» і місцевого лідера цієї партії Ігора Андрійченка, пояснює ЧЕline, що протизаконного вони нічого не роблять: на цій території стоїть приміщення, яке вони нещодавно придбали у власність і землю беруть в аренду, бо цього вимагає закон.

 

«У нас є нерухомість по вул. Шевченка, куплена нами. Ми хочемо її реконструювати, маємо на це право. Це Закон України, що зобов’язує мене після покупки нерухомості звернутися до міськради та отримати землю», — бізнесмен Сергій Берестовий.

Ця земельна ділянка знаходиться в охоронній зоні культурної спадщини. Нині тут проводити будь-які будівельні роботи заборонено, кажуть в управлінні земельних ресурсів Чернігівської міської ради. Проте бізнесмени обіцяють пройти всі кабінети, отримати необхідні дозволи та порадувати чернігівців красивою спорудою. Якою саме – не уточнюють.

«Якщо буде рішення, то там буде побудована споруда для окраси міста Не менше, не більше. Якщо там і буде щось будуватися, то не буде там котеджів. Це прикрашатиме місто, а не просто так. Ще навіть проекту немає», — бізнесмен Володимир Пригода.

«Ці проекти проходять під мікроскопом усіх органів виконавчої влади для того, щоб провести роботи, оскільки тут землі історико-культурного призначення. Обов’язковою вимогою є проведення державної експертизи в Києві. «Старожитності Полісся» мають провести розкопки і сказати, наскільки там є можливості для будівництва, чи не можливості», — начальник управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради Олександр Пінчук.

До речі, про заборону будівництва в цій зоні вже заявило управління архітектури і містобудування Чернігова. Територія по вул. Шевченка, 4, має пройти експертизу в столиці, археологи повинні провести розкопки. Тож бізнесменам радять поки що не починати великих справ на історичній території міста.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. вот тебе и последствия прихода Микитасика… сто пудово приложил свои ручонки к этим вакханалиям, да и вообще наши чиновнички все больше и больше борзеют, вообще ничего не бояться сволочи!

Back to top button