Суспільство (відео)

Військово-історичний музей поповнився новим бойовим стягом (Відео)

Колекція бойових стягів у Військово-історичному музеї поповнилася новим екземпляром. Цей прапор приїхав зі Станиці Луганської, на тканині ще свіжі автографи бійців, які наразі пильнують населений пункт.

«Він для нас становить велику цінність, оскільки на собі несе не тільки історію українського прапорництва, а й історію окремої людини, яка на ньому розписалася. Сьогодні значення українського прапора різко змінилося. Повага всередині суспільства значно збільшилася», — розповідає директор Обласного історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В АТО загинув боєць із 13-го батальйону «Чернігів-1»

Стяг до музею привезли волонтери, побратими та матері чернігівських бійців, які загинули в Станиці Луганській. У листопаді минулого року вони подолали понад дві тисячі кілометрів, аби побачити місця, де служили та провели останні миті свого життя їхнього сини.

«Одна їхала і не знала, де саме загинула моя дитина. У мене в свідоцтві написано «село Макарове», а голова підходить і говорить: «Ні, не там, ми вам покажемо», — говорить мати загиблого бійця 13-го батальйону Надія Полегенько.

З’ясувалось, що це місце знаходиться в так званій сірій зоні, і жінка туди таки потрапила.

«Я тепер знаю, де саме він останні кроки свої пройшов, востаннє спілкувався з друзями. Легко мені ніколи не буде, але мені легко від того, що там пам’ятають його, що керівництво дізналося, де мій син був в останній день», — зауважує мати загиблого бійця 13-го батальйону Надія Полегенько.

Саме чернігівський 13-й батальйон понад три роки тому звільняв Станицю Луганську від окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійцям АТО – гостинці з дому

«Дуже важка обстановка, але я вдячний всім. Я не думав, що найближчим часом вдасться в більш-менш адекватній обстановці опинитися в цьому населеному пункті», — говорить боєць 13-го батальйону Дмитро Ларін.

«Це важливо і для нас, і для них. Ми показали їм, що не байдужі, що хочемо миру, ми маємо об’єднатися, не тільки хлопці, солдати, а ми – мешканці, прості люди. Нам не потрібна війна», — наголошує мати загиблого бійця 13-го батальйону Надія Полегенько.

У Станиці Луганській матері загиблих висадили дуби та подарували місцевій адміністрації у відповідь прапор із підписами чернігівських бійців.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button