КультураСуспільство (відео)

Віктор Кошмал презентував фотоколекцію рідкісної на Чернігівщині архітектури (Відео)

Один із небагатьох випадків, коли чернігівського фотохудожника Віктора Кошмала можна побачити без його фотоапарата. Замість фотокамери він тримає в руках букет осінніх квітів. Сьогодні в музеї Михайла Коцюбинсього Віктор Кошмал відкрив унікальну фотовиставку. Каже, такого в чернігівських виставкових залах поціновувачі мистецтва ще не бачили.

«Усі думають, що Кошмал фотографує змагання, офіціози всілякі, але повз красу я не можу пройти. От якщо я бачу щось красиве, гарне, то рука сама тягнеться по фотокамеру», — розповідає фотохудожник Віктор Кошмал.

Останні сім років він фотографував сільські оселі, схожі на казкові – з мереживними вікнами та віконницями. Каже, найбільше таких у північній частині Чернігівщини. Вражений побаченим під час подорожей, він вирішив показати і чернігівцям, який витончений смак мають сільські люди.

«Тут роботи від Семенівки до Радуля, тобто північна частина нашої області. Дійсно, вже немає тих майстрів, а люди зберігають цю красу, передають, відновлюють і я не втримався. Колись оцей матеріал буде потрібний», — продовжує фотохудожник Віктор Кошмал.

«Вона унікальна, її просто так не можна дивитися. Спочатку я пройшов і глянув її наче картинки, але це не картинки. Ви зверніть увагу, тут же соціальні верстви, хто де живе – за цими вікнами дуже добре проглядається. Ось заможні люди живуть. Цим фрагментам не менше ста років», — зауважує учень Віктора Кошмала Василь Катіман.

Персональну виставку Віктор Кошмал назвав «Дерев’яне мереживо Чернігівського краю» і присвятив її відомому, нині вже покійному чернігівському архітектору Андрію Карнабеду, який колись порадив Віктору Кошмалу звернути увагу на сільську тематику, що вже відживає своє, і зберегти її на світлинах.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Да. Цікаво. Молодець. Для історії знахідка.

Back to top button