Суспільство (відео)

«Він вбирав біль простих людей» – у Чернігові вшанували пам’ять відомого українського письменника (Відео)

Людина надзвичайної душі та серця, добрий, уважний і чуйний – саме так характеризують Віталія Леуса його друзі, рідні та колеги. 5 лютого вони зібралися, щоб вшанувати пам’ять відомого поета, журналіста та краєзнавця.  Віталія Леуса не стало 27 грудня 2017 року. За життя він написав близько 60 книжок, серед них такі відомі, як «Справа нумізмата», «Ковбасна революція» , «Чернігів. Погляд через століття». Працював у газетах і пройшов шлях від кореспондента районної газети до редактора всеукраїнської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вшанують пам’ять Станіслава Реп’яха

«Це була людина дуже інтелектуальна. Талановитий співрозмовник, я неодноразово був у нього в гостях, приходиш – 2 години як 2 хвилини. Цікаво розповідав, знав мільйон історій. На будь-яку тему з життя міг розмовляти, і це було надзвичайно цікаво», — розповідає український письменник, журналіст Сергій  Дзюба.

Віталій Леус був членом Національних спілок письменників, журналістів і краєзнавців. Любив подорожувати та встиг відвідати 21 країну. Лауреат міжнародних премій імені Михайла Коцюбинського, Миколи Гоголя, Григорія Сковороди, Ярослава Мудрого.

«Тут показували одну з книжок «Я заберу твій біль». Оця книга характеризує його. В нього була уразлива душа і він вбирав біль простих людей у себе. І потім відтворював його у художній формі», — зазначає голова Літературної спілки «Чернігів», письменник Михайло Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вечір пам’яті видатного фотомайстра Валерія Інютіна

Під час вечора пам’яті також презентували бібліографічний покажчик «Віталій Миколайович Леус». Автор встиг його побачити надрукованим, але презентувати вже не судилося.

«Він дуже пишався тим, що ці книги знаходились саме в бібліотеках. Хоча видавалися власним коштом. Я знаю, що він за останні копійки видавав книги. Всі потім роздаровував своїм шанувальникам, читачам і насамперед бібліотеці», — згадує директор Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко.

Друзі та колеги впевнені, що Віталій Леус встиг за життя себе реалізувати, та сподіваються: він надалі продовжуватиме жити у своїх книгах і творах.

Журналіст: Марина Шолох

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button