Суспільство (відео)

Водохресне купання: як чернігівці ставляться до занурення в ополонку (Відео)

Завершальним святом різдвяно-новорічного періоду є Водохреща, або Йордан. Його відзначають 19 січня кожного року. Цього дня віряни дотримуються традицій, більшість із них пов’язана з водою. Її освячують у церкві та в річках і озерах – у них вирубують ополонки, куди священики опускають хрест.

Багато християн мають бажання зануритися в ополонку та вірять, що це сприяє зміцненню здоров’я і навіть лікує від недуг. Чернігівці розповіли своє ставлення до водохресного купання.

Сам купатися не буду, але це свято поважаю.

Знайомі пробували, навіть намагались таким чином підлікувати щитоподібну залозу. Казали, якщо покупатися, то це дасть позитивний ефект. Сама ні, поки що не ризикую. Хоча колись давно я купалась і у жовтні, але до Водохреща не дійшла.

Раніше не купалася, а от діти купаються. І дуже задоволені, вони так оздоровлюються. А мені в такому віці вже страшно на це все дивитися.

Позитивно, був такий досвід купання. Кожного року купаюсь в ополонці. І цього року також планую обов’язково. Тому що на Водохреща ніколи не захворієш і здоров’я добре буде.

Я пару років тому купався, потім отримав невелику алергію. Тобто я вважаю, що організм повинен бути підготовлений. А якщо не підготуватися, то це просто стрес. А те, що люди туди приходять у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, то це ганебно. Люди не розуміють суті цього свята.

Чесно кажучи, в мене здоров’я не таке, щоб купатися у холодній воді. Але в принципі ставлюся нормально.

Відмінно, кожного року купаємося. Мій чоловік моржує. Навіть собаку привчили, тому для нас це традиція велика.

Я зимовий рибалка, тому трошки купався зимою, щоправда, не на Водохреща. Це, звісно, вже для тих людей, які підготувалися. Тому що, якщо просто взяти мене і викупати, то здоров’я від цього ніяк не побільшає.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button