Суспільство (відео)

Ягідний сезон у розпалі: як не отруїтися (Відео)

Хоч сезон кавунів ще не розпочався, але на чернігівських ринках вони вже активно продаються. Ціна за один кілограм становить 5 гривень. Привозять смугасті ягоди з Херсона та Запоріжжя. Щоб покупці не переживали за якість ранньої ягоди, на ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Вони стежать, аби продавці реалізовували якісний товар.

«Після отриманих досліджень лаборант або лікар виписує експертний висновок і віддає власнику продукції, яку здали на аналіз»,лікар Чернігівської ветеринарно-санітарної лабораторії №10 Євгеній Маслак.

Продавці запевняють, що кавуни дуже смачні, але без нітратів усе ж таки не обходиться.

«Без нітратів зараз нічого немає, не може бути, щоб на півдні росли без нітратів. Усюди є, але є допустимі норми. Якби норму перевищували, то заборонили б продавати товар», — продавець Борис Ізмайлов.

Ви не вмієте обирати смачні кавуни? Хороші продавці допоможуть вам у цьому, окрім того, дадуть скуштувати обрану ягоду.

«Немає значення, великий чи невеликий. Якщо тут дуже зелене і цієї білої смужки немає, і якщо тут смужки не відкрилися, то цей кавун недостиглий. Давайте я вас пригощу», — продавець Борис Ізмайлов.

Якщо ви все-таки хочете дочекатися сезону кавунів, то зараз є нагода насолодитися садовими чи лісовими ягодами. Ціни, порівняно з минулим роком, на ягоди піднялися: малина коштує від 40 гривень за кілограм, чорниця – від 80 гривень, смородина – від 30. Привозять солодкі ягоди зі Сновська, Ріпок та Ягідного.

«Із малиною теж неврожай, такого врожаю, як торік, не було. Вимерзло. Тому потрібен догляд за нею. Смородина вже закінчується, остання вибірка, можна сказати, вже перестигла», — продавець Віктор Фесенко.

Малина, чорниця, смородина теж проходять ретельний контроль, тільки перевіряють їх на радіацію, а кавун – хоч це і ягода – на нітрати. За цей рік фахівці не виявили відхилень від норми.

«Норма нітратів для кавунів, овочів та ягід у всіх різна, якщо говорити про кавуни, то норма 60 мг на кілограм, дині – 90 мг на кілограм. Що нижча норма, то менший вміст нітратів, і можна куштувати»,лікар Чернігівської ветеринарно-санітарної лабораторії № 10Євгеній Маслак.

Фахівці радять купувати сезонні ягоди в перевірених продавців, а от куштувати кавун зараз чи ще зачекати кілька тижнів – вирішуйте самі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button