Суспільство (відео)

Ялинкова феєрія: ЧЕline побував у кузні новорічних красунь (Відео)

Село Томашівка Ічнянського району з населенням менше двохсот жителів відоме на всю країну вирощуванням новорічно-різдвяного символа кожної української родини. Фермер Володимир Федан, який став ініціатором оригінального бізнесу, своїх красунь називає виключно різдвяними.

«Це радянська влада вибила у нас віру в Бога і назвала цю традицію «новорічна ялинка». Фактично це різдвяна ялина і ставиться вона в оселю не заради Нового року, а заради Різдва. Але це розуміють тільки одиниці», — розповідає фермер, організатор ялинкового бізнесу Володимир Федан.

Вирощують у господарстві звичайну і кримську сосни на площі близько 100 гектарів. Від самих ялинок відмовились, оскільки в нас, на відміну від країн Західної Європи, більше в пошані саме сосна.

«Сосна і в попиті краща. Вона менше обсипається. Довше в хаті не обсипається. Ялинка постояла тиждень – і вона вже осипалася. І сосна росте швидше – 7-8 років, а ялинка 10-12», — зауважує брат Володимира Федана, учасник родинного ялинкового бізнесу Григорій Федан.

Вибрали цей бізнес 17 років тому через погані землі, які не давали можливості займатись традиційним рослинництвом. Володимир Федан за професією агроном, а за покликанням – новатор, тому зупинятися на збитковому рослинництві або опускати рук не захотів.

«Коли я організував тут фермерське господарство, воно було банкротом, бо тут бідні піщані землі. Сіяв жито, овес – були такі роки, що навіть не молотив. Потім як експеримент спробував – вдалося», — розповідає фермер, організатор ялинкового бізнесу Володимир Федан.

Сьогодні томашівці стали одним із найбільших приватних виробників різдвяної сосни в Україні. Конкуренти – здебільшого державні лісництва, проте перед ними Володимир Федан має перевагу.

«Усі виробники – це державні лісництва, але в них не формується крона, тому якість сосни гірша, через що попит на них менший. А це дуже важка робота – сформувати крону влітку, під спеку», — зазначає фермер, організатор ялинкового бізнесу Володимир Федан.

Продажі хоч і сезонні, та робота цілий рік. Відпочивають хіба що кілька місяців після Нового Року. Вирощування сосни – тяжка фізична робота. Крім висаджування, вирубки, сортування та ув’язування, влітку постійно охороняють від пожеж і формують крону, обрізаючи її. Це постійно супроводжується укусами ос, які облюбовують посадки для своїх гнізд. Свято трудове у Феданів збігається зі святом новорічним.

«Наш останній день – це 31 грудня, до обіду. Тоді ми все закриваємо та їдемо до міста по покупки, а як приїжджаємо, тоді ми відпочиваємо. 1 січня – для нас це золотий день», — говорить дружина Володимира Федана, учасниця родинного бізнесу Світлана Федан.

Реалізують фермери новорічних красунь виключно оптом – переважно по 50 гривень. На європейські ринки не виходили і не планують через менший попит там сосни і складну процедуру стандартизації товару. До речі, місцеві жителі з дозволу мають можливість самостійно цілком безкоштовно вирубати дерево, щоб прикрасити ним свою оселю.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button