Суспільство (відео)

Задимлені «граблі»: на Чернігівщині знов палять листя

Кожного року восени над приватним сектором стоять клуби диму.

Мешканці, прибираючи у клумбах і городах, палять бадилля.

Щороку екологи невтомно повторюють – таке «прибирання» шкодить як навколишньому середовищу, так і самим паліям.

Про альтернативу знищення листя і про користь від його перегною ЧEline розповів Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології охорони природи ЧНПУ.

«Спалювання листя – це, насамперед, зайві викиди вуглекислого газу. Це викиди токсичних речовин, які накопичуються у листі.

Виходить, що тут є і важкі метали, і забруднення атмосфери, і задимлення, і створення такої неблагополучної екологічної ситуації.

Що стосується спалення листя, то, згідно з законодавством, це заборонено. І Державна екологічні інспекція у Чернігівській області контролює цей процес. Особливо це стосується приватних і прибудинкових територій.

Краще у своєму приватному будинку мати компостну яму, де це литя складати щороку,  а потім використовувати наступного року в якості добрива. В багатоповерхівках на прибудинкових територіях комунальні служби його забирають і утилізують, вивозячи або на сміттєзвалище, або на «Зеленбуд».

Є багато альтернатив. Насамперед, найекологічніша альтернатива – це перетворення листя на листковий ґрунт, на добрива та інші корисні для агровиробництва компоненти.

Також, досить вдалий варіант використання листя – для розвитку каліфорнійських черв’яків. Можна також листя компостувати й використовувати як добавку до клумб, квітів, овочів, фруктів і кімнатних рослин.

Інший шлях використання. Можна використовувати як альтернативне паливо. Беруть шерстяні мішки і з них виготовляють тюки.

В природних системах листя руйнується саме, і зрозуміло, що тут втручання людини не потрібне. Хоча деяке листя, наприклад каштану кінського, містить шкідників і личинки, тому бажаного його взагалі знешкоджувати, утилізувати».

Ще статті по темі

Back to top button