Суспільство (відео)

Замість сміттєзвалища – еко-зона: на Козелеччині створили парк дикої природи (Відео)

Замість колгоспу і величезного сміттєзвалища – справжній парк дикої природи, де мешкають тарпани, олені, козулі, дикі коні та зайці. Еко-зона «Беремицьке» розташована в Козелецькому районі, про неї мало хто знає, бо ще кілька років тому для місцевих це місце слугувало територією для побутових відходів.

«Люди в лісі, де жили, викидали телевізори, холодильники, я вже не кажу про органічне сміття, отам, у ярах, були скотомогильники місцевого колгоспу, тобто якісь такі дикі речі відбувалися, які не зовсім зрозумілі», — розповідає Ростислав Полушвайко – регіональний менеджер із розвитку парку природи «Беремицьке».

Місцеві жителі настільки занедбали ліс і поле, що відновлювати їх доведеться десятиліттями, стверджують науковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому національний парк на Чернігівщині називають «мезинською Швейцарією»

«У нас для того, щоб відновився трав’яний покрив, потрібно 5 років, ліс – 20 років, і це за умови, якщо ми будемо підсіювати, не втручатися та прискорювати ці процеси», — говорить Ростислав Полушвайко – регіональний менеджер із розвитку парку природи «Беремицьке».

Останні два роки цією територією опікуються інвестори. Вони кияни. Чималу територію вдалося розчистити від сміття, а на місці – створити еко-парк за прикладом європейських, зокрема голландських заповідників.

«Ми хочемо відновити всю екосистему, а тому ми розпочали з копитних – коні, з часом буде з’являтися туроподібна худоба – олені та лосі, це все треба робити правильно. Тобто всіх привезти і запустити  – це неправильно, воно має все поступово бути», — розповідає Ростислав Полушвайко – регіональний менеджер із розвитку парку природи «Беремицьке».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городні планують оновити дендропарк у центрі міста

Дикі коні прекрасно почуваються поряд із людьми. Їм дали велику територію, де вони випасаються, а також створили штучну поїлку, що схожа на водойму. Її обсадили вільхою, лататтям і осокою – умови максимально наближені до дикої природи.

«Коні сюди приходять попити водички, в абсолютно природних умовах вони п’ють воду, а поки вони йдуть, ми підсипали камінці. Коням треба зчісувати копита. Коли вони йдуть до поїлки, вони зчісують копита», — відзначає Ростислав Полушвайко – регіональний менеджер із розвитку парку природи «Беремицьке».

Роботи із розчищення й облаштування еко-парку дикої природи тривають. Сміття, яке залишили після себе люди, волонтери й екологи прибиратимуть ще не один рік. Благодійний фонд «Беремицька біосфера» веде грантову діяльність і на всі роботи шукає кошти та меценатів. До речі, в майбутньому на території парку дикої природи «Беремицьке» хочуть створити навчальну базу для студентів-біологів.

Ще статті по темі

Back to top button