Суспільство (відео)

ЖЕКи не в тренді: за останній рік у Чернігові утворилися 70 ОСББ (Відео)

Навесні цього року майже добу мешканці будинку по вулиці Шевчука, 8 боролися з бідою, спричиненою часом, – у підвалі цієї багатоповерхівки відірвало прогнилу каналізаційну трубу.

«Квартири були і без води, і без каналізації, а сталося все через те, що прогнили підвіски стояка, підвіски не могли втримати і труба обірвалася», розповідає голова правління ОСББ «Фаворит – Ш.8» Анатолій Шаповал.

Незадовго до цього мешканці будинку, що стоїть на сусідній вулиці, теж рятували своє житло від води – через розбите скло в під’їзді його заливало дощовою водою. ЖЕК не дав ані шматка скла, утім, засипав жителів будинку відписками.

«Зверталися засклити під’їзд. Вони пишуть, що роботи виконані, а насправді ніхто нічого не робив, тому ми вирішили, що з цим треба щось робити», — зазначає голова правління «Фаворит – ІБ.46» ОСББ Юрій Калюжний.

І в першому, і в другому випадках мешканці багатоповерхівок звинувачують житлово-комунальне господарство, яке халатно ставиться до свого майна. Юрій Калюжний розповідає, що за останні 35 років інспекція від ЖЕКу навідувалася до них дуже рідко, а тому подібні проблеми має мало не кожна багатоповерхівка. Але ініціативні жителі багатоквартирних будинків знайшли вихід із ситуації – вони вмовили своїх власників квартир організуватися в ОСББ.

«Коли були в ЖЕКах, ми не могли до них достукатися, зараз ми обєдналися, і от минулого року нам почали робити капремонти», — відмічає голова правління ОСББ «Фаворит – Ш.2» Тамара Кожем’яченко.

Вони об’єдналися й отримали фінансову підтримку з міського бюджету. Адже завдяки програмі підтримки ОСББ, яку прийняли депутати на початку цього року, усім новоствореним об’єднанням на утеплення та капітальні ремонти міськрада виділяє частину коштів. Аби правильно трактувати законодавчі ініціативи та міські програми, 15 ОСББ навіть створили собі підприємство «ОСББ-Сервіс «Фаворит», що супроводжує роботу керівників об’єднань.

«Девіз «Фаворитів» — це стабільність, розвиток і планування. Ми беремо участь у програмах підтримки ОСББ, програмах теплих кредитів, інформуємо людей про новації, про закони, ми інформуємо абсолютно про все, в нас є дошки оголошень, розмовляти з людьми – це найважливіше», — розповідає директор ПП «ОСББ-Сервіс «Фаворит» Оксана Мельникова.

Нині в міській раді говорять про те, аби програму підтримки ОСББ фінансово розширити, бо охочих відмовитися від ЖЕКу й отримати допомогу з міського бюджету виявилося дуже багато.

«Ми бачимо, що за ці півроку ті гроші, які виділили, вони вже майже витрачені. Це питання ми порушуватимемо на наступній сесії. Цю програму треба рухати вперед», — вважає депутат Чернігівської міської ради («Наш край») Володимир Козир.

Від початку дії програми підтримки ОСББ в Чернігові утворилося вже близько 70-ти об’єднань. За словами директора «ОСББ-Сервіс «Фаворит» Оксани Мельникової, наприклад, п’ятнадцятьом ОСББ, які обслуговує підприємство, вже демонструють на дії міську програму – будинки утеплюють, під’їзди капітально ремонтують, встановлюють аж у 30 разів економніше освітлення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button