Суспільство (відео)

Зооволонтери порахували бездоглядних собак Чернігова – їх кількість шокувала (Відео)

За підтримки міжнародного проекту Animal-id.info, чернігівські волонтери обійшли кожну вулицю і всі двори обласного центру, аби порахувати собак, які гуляють без нагляду господарів, або тих, які вештаються зграями містом. Підрахунок чотирилапих тривав два дні з 7-ї до 9-ї ранку, і волонтери озвучили невтішні показники – у Чернігові живуть понад 900 безпритульних і бездоглядних псів.

«Зрозуміло, що це не є стале число, і це не остаточна кількість усіх безпритульних тварин, але це нам дає змогу розуміти загальну картину… говорити про тварин, які без догляду знаходяться на вулицях міста… ми говоримо зараз про собак… дуже багато», — розповідає представник ГО «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

За словами Тетяни Діденко, кількість бездоглядних собак Чернігова ще не настільки критична, як, скажімо, в Кривому Розі, де волонтери нарахували понад 6 тисяч, і в Запоріжжі, де на вулицях міста живуть понад 2 000 псів. Але приблизно 904 бездоглядні чернігівські собаки становлять серйозну загрозу для населення.

«Для обласного центру цей показник доволі високий. Уся складність у тому, що понад 20% — це власницькі тварини. Здичавіння відбувається… і тим більша небезпека, зрозуміло, що їжі не вистачає, уваги людської не вистачає, місць дислокації не вистачає, де можна сховатися від негоди. Певні психологічні зміни в тварин відбуваються, і це може становити небезпеку», — зазначає Тетяна Діденко.

Зооволонтер Тетяна Діденко пропонує міській владі прибрати хаос в утриманні чотирилапих домашніх улюбленців – спершу ввести реєстрацію собак і котів, а потім штрафи за неналежний догляд за ними. Тоді ж зооволонтери візьмуться за безпритульних – їх стерилізують, прочешуть і вакцинують від хвороб. Досі реєстрації домашніх собак і котів місто не вело. Це вигідно і власникам тварин, адже їм не треба платити податок до місцевої казни за свого чотирилапого друга. Більше того, і чіпування собаки надто дороге. Але нині назустріч волонтерам іде міжнародний проект ідентифікації безпритульних тварин, мета якого – зробити реєстрацію тварин доступною і звичною справою для людей.

«Енімал айдіал інфо дає змогу уникнути усіх цих зборів і так далі. Тобто підписується меморандум, вони дають рекомендації, є американський грант на втілення цієї системи. Він передбачає чіпування і жетонування тварин, за допомогою цієї програми ми будемо мати змогу чіпувати тварин власницьких за 60 гривень, бо от зараз чіп коштує десь 300 грн», — розповідає представник ГО «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

Зооволонтери звертаються до міської влади через засоби масової інформації, бо в чиновницьких кабінетах їхніх фахових порад ніхто не чує. Навіть у такому питанні, як побудова у Чернігові пункту утримання безпритульних тварин. Зооволонтери переживають, що справу безпритульних собак і котів доручать ласим до грошей та байдужим до долі тварин чиновникам.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button