206 округПолітика

«Місячне затемнення»: чому КВУ не бачить підкупу виборців у 206-му

«Ходять, агітують, переконують, що їхній кандидат найкращий…І гроші обіцяли, щоправда, не мені, бо я стара, недочуваю, а синові.

Казали, якщо ваша мама теж проголосує за нашого кандидата – отримаєте й на неї матеріальну допомогу», – розказує старенька Галина Іванівна з Новозаводського району Чернігова.

Окрім неї, подібні історії перед виборами можуть розповісти мало не всі її сусіди. Через факти порушення виборчого законодавства кампанію з довиборів у 206-му вже нарекли «чорною». Однак це, здається, не бентежить ані місцевих правоохоронців, ані громадські організації.

Зокрема, «Комітет виборців України». Як відомо, створювалася ця організація як незалежна та незаангажована. Саме на цих засадах мав відбуватися і моніторинг виборчих процесів. Нині ж маємо те, що маємо.

30 червня на прес-конференції в Чернігові керівник цієї громадської організації Олексій Кошель закликав не «демонізувати» вибори по 206-му.

«Спекуляції навколо дій кандидатів значно більше, ніж самих порушень законодавства», – сказав він.

Неупередженою позицію КВУ важко назвати й з огляду на коментар пана Кошеля щодо двійників 206-го.

«Два кандидати з прізвищем Блауш і три кандидати із прізвищем Микитась. Значно простіше буде кандидату Блаушу», – сказав Кошель.

По-перше, допущена неточність навряд чи додасть авторитету громадській організації. Адже зареєструвались два, а не три Микитасі (про це достатньо дізнатись, зазирнувши на сайт ЦВК). По-друге, фразу «значно простіше буде Блаушу» можна розцінити, як певне співчуття провладному самовисуванцю та скандальному київському забудовнику Микитасю.

На жаль, КВУ замість моніторингу виборчого процесу, в процесі якого важко було б не помітити так звані піраміди зі скупки голосів виборців через так званих агітаторів, воліє іти шляхом управління внутрішніх справ.

Так, головний чернігівський обласний поліціянт Едуард Альохін на запитання щодо реакції поліції на підкуп виборців, сказав, що заяв про факти підкупу до поліції не надходило, і взагалі на минулих виборах по 205-му округу суд не побачив правопорушень у роздачі продуктових пайків і грошей виборцям, тож поліція сьогодні безсила.

Схоже, Олексій Кошель хоче повторити «громадську» кар’єру минулого керівника КВУ Ігоря Попова, який у 2011 році з крісла голови КВУ указом Президента України Віктора Януковича був призначений на державну службу – вислужився.

Заслужити милість уже чинного президента панові Кошелю не буде складно. Адже коментарі, зокрема, для ЧЕline в нього «правильні» і ось такі:

«Я не бачив жодного факту підкупу виборців. Усе, що сьогодні ми бачимо, це просто заяви одних кандидатів щодо підкупу виборців іншими».

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Не видет ибо им пофиг , «Я не бачив жодного факту підкупу виборців.
    Усе, що сьогодні ми бачимо, це просто заяви одних кандидатів щодо підкупу
    виборців іншими». Говорит кошель , а мы обычный люд видим этот подкуп на всех
    закаулках города , жаль что с этим ничего не делают , будет как в прошлом году
    с Атрошкой, пройдет самый одиозный тип у которого куча наворованного бабла больше
    всех

Back to top button