206 округПолітика

На Ріпкинщині спостерігачів не пустили на засідання ДВК

На Чернігівщині з відкриттям виборчих дільниць уже зафісковані перші порушення.

Так, на дільницю № 740665, що в селі Даничі Ріпкинського району, не допускають спостерігачів на перше засідання дільничної виборчої комісії.

Про це ЧEline повідомив представник Громадянської мережі «Опора».

Спостерігачі «Опори» прибули на виборчу дільницю в селі Даничі 17 липня о 7.45 і наткнулися на зачинені двері. Коли вони спробували ввійти на територію виборчої комісії, поліцейські та члени ДВК відповіли, що їх не пустять, адже перше засідання комісії вже розпочалося. Комісія відкриє двері для виборців о 8-й ранку.

Було складено відповідний акт про порушення виборчого законодавства.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» в частині 3 статті 34 визначає, що спостерігачам не потрібен дозвіл голови чи членів комісії для того, щоб бути присутніми на засіданні ДВК:

«На засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи:

1) члени виборчих комісій вищого рівня;

2) кандидати у депутати, їхні довірені особи, уповноважені особи партій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата);

3) офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації);

4) офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;

5) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Ще статті по темі

Back to top button