206 округПолітика (відео)

Україна невдовзі може відмовитися від мажоритарки, але зробить це у своїх «традиціях», — Давидюк

Чого навчили вибори по 205-му округу?

— Вони показали, що далі так рухатись не можна. Тобто, маючи одну й ту ж халепу щоразу, ми показуємо, що від мажоритарки треба відмовлятись.

Мажоритарка не є інструментом чесного проходження політика до парламенту. Так вона імітує можливість проходження будь-кого.

Хоча насправді мажоритарка – це найбільша корупційна складова в законі про вибори. Коли багаті кандидати можуть скуповувати голоси, використовуючи на свою користь бідність населення, наприклад. Використовуючи те, що сьогодні населення не живе життям, яким би мало жити. Вони це використовують. Мають там вільні кошти, вкладають їх в округи, а потім десятикратно це все повертається з бюджету.

Перезапуск парламентської гілки влади — відмова від «мажоритарки»

— В Україні назріє питання виборів якщо не восени цього року, то навесні чи восени наступного року. Все йде до того, що треба перезапустити саме парламентську гілку влади. Вимога громадськості – щоб це був закон за відкритими списками. Тобто, щоб не партійні боси вирішували, хто буде першим, хто п’ятим – по-перше.

По-друге, щоб не гроші і не гречка на округах вирішували, а щоб дійсно вирішувало населення, щоб дійсно можна було проводити справді людей гідних, які можуть працювати і хочуть працювати для громади, а не на якогось там партійного шефа чи на партійну касу.

Завуальовані «відкриті списки» — як в України може пройти виборча реформа

— Я вважаю, що в традиціях українського політикуму вони знайдуть якийсь компроміс. Швидше за все, назвуть це «про відкриття списків», але намагатимуться приховати в цьому законі мажоритарників. Або ж, навпаки, назвуть це «відкритими списками» і зроблять суто пропорційну систему, і будуть просто заробляти гроші на кандидатах. Тобто з двох одне.

Зрозуміло, що дуже прекрасна назва, але буде дуже брутальна суть самого закону, що дозволятиме маніпулювати, що дозволятиме обманювати, що дозволятиме красти голоси. Тобто як зазвичай за останні 25 років роботи. Перше.

Друге – це комісії. Виборчі комісії – одна з проблем сьогоднішньої України. Те, що ці люди проводили і Януковича до влади, і Кучму до влади, і зараз готові відпрацьовувати на будь-якого кандидата.

Ще статті по темі

Back to top button