206 округПолітика

Юрій Власенко і «Батьківщина» – популізм у дії?

Уся історія «Батьківщини» та кандидатів, які балотувалися в різні часи від цієї партії, густо рясніє політичними перебіжчиками й обіцянками, яких ніколи не виконували. Особливо чітко ця політична специфіка простежується на Чернігівщині. Якщо кандидат від «Батьківщини» тут щось пообіцяв, то точно ніколи цього не виконає. Історія останніх років підтверджує цей висновок.

2010 рік – В’ячеслав Лебідь і «Батьківщина» в міськраді стали «козачками» Партії регіонів

hqdefault[1]Кандидатом, пов’язаним із «Батьківщиною» 2010 року на виборах мера Чернігова став В’ячеслав Лебідь. Що він тоді обіцяв, згадати майже неможливо, адже на той час ідеологію і програмні засади БЮТ визначали запальні спічі Юлії Тимошенко. Завдяки їм було сформовано найбільшу фракцію БЮТ у Чернігівській міській раді. Однак замість того, щоб створити більшість, вони благополучно почали співпрацювати із Партією регіонів. У 2011-му чернігівські ЗМІ неодноразово писали про сумнівні дії депутатського корпусу міськради при виділенні земельних ділянок для ведення бізнесу. Показово, що за багато з таких рішень одностайно голосували ідеологічні супротивники – депутати фракцій ПР і «Батьківщини».

Приміром, 31 серпня 2011 року сесія міськради переважною більшістю голосів надала громадській організації інвалідів «Надія» земельну ділянку біля входу до Центрального ринку по вул. Кирпоноса, 40, під будівництво торгівельно-офісного приміщення. Іншим рішенням ті самі депутати виділили земельну ділянку іншій громадській організації «Допомога» по вул. Любецькій для будівництва автостоянки. З якого дива громадські соціально-спрямовані організації узялися за офісно-парковочний бізнес? Подейкують, вони лише захистили інтереси олігархів із двох фракцій міської ради…

Успішно на той час виділялися земельні ділянки і загальному «улюбленцю» міськради КП «Паркування та ринок». Тоді воно отримало левову частку всіх земельних ділянок для ведення свого бізнесу. Судіть самі. На початок 2011-го в постійному користуванні цього підприємства знаходилося 55 земельних ділянок. А три роки до того – лише 7.

2012 рік – Валерій Дубіль – дерибан ландшафтного парку «Ялівщина» і боротьба з мером Соколовим

gr_29_08_12_yalo_01У 2012-му лідер місцевого БЮТ Валерій Дубіль, балотуючись до парламенту, обрав тактику жорсткої критики чинного мера Чернігова Олександра Соколова. Він вішав на нього всіх собак, вимагаючи відставки. Проте одразу після виборів позиція Дубіля радикально змінилася: «Усе в минулому. Це вибори. Нічого особистого. З вірою в Бога ми все пережили». На той час багато кого здивувала така трансформація думок Дубіля. Але експерти, наближені до Дубіля, запевнили, що в цьому випадку не йдеться про роздвоєння особистості. Як-то кажуть, це лише політичний бізнес.

Тоді ж темою № 1 було створення регіонально-ландшафного парку в урочищі Ялівщина. Парк таки створили, але, за словами громадських активістів, значну частину земель при цьому роздерибанили. Команду Дубіля багато разів запитували про це, але вона і досі воліє мовчати.

2014 рік – Микола Миргородський і «Батьківщина» – підняття вартості проїзду в маршрутках

553111d352c6c[1]Миколу Миргородського як представника від партії «Батьківщина» обрали на посаду першого заступника чернігівського міського голови в березні 2014 року. Його кандидатуру підтримали на сесії регіонали Януковича і «Батьківщина». За його кандидатуру вони разом зібрали 34 багнети.

Найбільше запам’ятався Миргородський тим, що на таємному засіданні виконкому Чернігівської міськради за його головування було підвищено проїзд у громадському транспорті з 1.75 і 2.5 гривні до 3.5 грн.

Миргородський таємний виконком згодом пояснював так: «Причиною скликання секретного позачергового засідання виконавчого комітету стало те, що перевізникам нічим заправляти свої автобуси та маршрутки. На сьогодні проїзд у маршрутках Чернігова коштує 2,5 грн. У зв’язку із підвищенням курсу долара вкотре подорожчало пальне та запасні частини. Через це чернігівські перевізники вимагають підвищити вартість проїзду у маршрутних таксі». Таким чином очільник чернігівської «Батьківщини» явно більше дбав про перевізників, ніж про мешканців міста.

2014 рік – Андрій Дериземля і Валерій Дубіль – як із вигодою для себе здати округ і продати виборців

orig_253207[1]Народний депутат Сергій Лещенко на сторінці у Facebook описав інтригу, пов’язану з виборами по 205-му округу. За його словами, депутат від «Батьківщини» Шлемко склав депутатські повноваження, аби в депутати пройшов наступний у списку Валерій Дубіль. Таким чином Дубіль, не балотуючись по 205-му округу, відкрив дорогу провладному кандидату. Тоді на вибори від «Батьківщини» пішов безперспективний Андрій Дериземля і їх «благополучно» програв, «перескочивши» до Блоку Порошенка.

2016 рік – Юрій Власенко всеукраїнські тарифи в Чернігові знижував

Політичну карєру Юрія Власенка, кандидата на виборах 2016 року по 206-му округу, важко назвати опозиційною. З 2014-го по 2015-й він – начальник Головного управління юстиції у Чернігівській області. Після місцевих виборів 2015 року – член виконкому Чернігівської міської ради.

2[2]Тема зниження тарифів із вуст Юрія Власенка і його однопартійців здається удвічі цинічнішою, з огляду на події серпня 2014 року. Тоді депутат від «Батьківщини» Дубіль жорстко скритикував мітинги проти підвищення тарифів.

«На сторінці у соціальній мережі народний депутат від «Батьківщини» Валерій Дубіль дав жорстку оцінку діянням чернігівських «борців» за зниження тарифів, назвавши їхні дії такими, що можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні.

— Декілька відомих заплямованістю і продажністю людей маніпулюють думками містян для досягнення політичних і корисливих цілей. Видумавши, що тарифи на житлово-комунальні послуги нібито затверджує мерія, махінатори вивели на мітинг біля міськради чернігівців із вимогою відставки мера. Достовірно відомо, що значну кількість «протестувальників» становили проплачені «активісти», — вважав тоді Дубіль. Він додав, що прізвища безпосередніх ініціаторів заворушень, а також їхніх «наставників», будуть передані до компетентних органів.

Сьогоднішні заяви Дубіля про необхідність зниження тарифів здаються подвійними стандартами. Адже, за його логікою, вимагати зниження тарифів у Чернігові можуть тільки «чесні та незаплямовані», на кшталт його самого. А решта «борців за права» людей мають стати об’єктами кримінальних переслідувань.

P.SВидається, що історія «Батьківщини» є історією зрад, подвійних стандартів та політичної маргінальності. Не дивно, що їх результат на виборах чимраз менший. Вочевидь, недовго лишилося і до занепаду біло-сердечного братства.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Популизм — это очень мягкое слово! Одно из истории понятно, если кандидат от «Батькивщины» что-то пообещал, это никогда выполнено не будет. Балаболы они, по-круче нашего Атрошенко будут!

Back to top button