АФІША

Чернігів святкує 378-й день народження Івана Мазепи (Афіша)

Сьогодні, 20 березня, в Україні відзначається 378-ма річниця від дня народження гетьмана України Івана Мазепи.

Із нагоди цієї дати в області пройде низка заходів.

Зокрема об 11:00 на території чернігівського Валу (біля пам’ятника Івану Мазепі) відбудеться громадсько-політичний захід.

У програмі заходу: заупокійна літія (богослужіння проводить Чернігівська єпархія Української православної церкви Київського патріархату), покладання квітів до пам’ятника та мітинг за участі представників громадськості, політичних партій, місцевих органів влади та науковців.

Постать Івана Мазепи – одна з найзагадковіших в українській історії. Дискусія, полеміка щодо оцінки його дій, вчинків і досі триває в науковій, популярній літературі. Причиною цього є великий масштаб особистості, яку важко збагнути, вмістити в певні рамки зрозумілості, осягнення. Гетьмана любили і ненавиділи, поважали і побоювались, цінували й остерігались, прославляли й оббріхували як за часів його кермування, так і пізніше, в подальші десятиліття та століття.

***

Іван Степанович Мазепа — гетьман України у 1687–1709 роках, видатний державно-політичний і культурний діяч кінця XVII – початку XVIII століття.

Народився 20 березня 1639 року в селі Мазепинці (нині Білоцерківський район Київської області). Належав до родини відомої правобережної  української шляхти. Початкову освіту здобув у школі Київського братства, згодом закінчив Києво-Могилянський колегіум та Єзуїтську колегію у Варшаві. Протягом трьох років навчався у Німеччині, Італії, Франції та Голландії, де здобув блискучу європейську освіту, досвід європейського політичного та культурного життя. Знав кілька іноземних мов. Формування національно-політичних переконань І. Мазепи відбувалося під час служби при гетьманах Петрові Дорошенкові та Іванові Самойловичі, які мали програми відродження самостійної й соборної української держави.

Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років (8 081 день). Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

На початку XVIII століття в умовах Північної війни (1700–1721) гетьман Іван Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави й утворення на українських землях незалежної держави.

Помер у ніч із 21 на 22 вересня 1709 року в селі Варниця поблизу міста Бендери. Похований у монастирі Святого Георгія (Юрія) місті Галац (Румунія).

Ще статті по темі

Back to top button