АФІША

Перший ювілейний музичний фестиваль-конкурс імені Андрія Розумовського пройде в Батурині (Афіша)

V музичний фестиваль-конкурс імені Андрія Розумовського пройде 21 жовтня в палаці гетьмана Розумовського.

Про це ЧEline повідомили представники Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Метою фестивалю-конкурсу є популяризація культурного надбання родини гетьмана України Кирила Розумовського, залучення учнівської  молоді до скарбниці національної спадщини, виявлення та підтримка обдарованих дітей і молоді, розвиток культурного та патріотичного виховання підростаючого покоління.

Андрія Розумовського як видатного мецената світового музичного мистецтва шанують в усьому світі. Віденські класики – Гайдн, Моцарт і Бетховен – відбулися за підтримки саме сина гетьмана України. Людвіг ван Бетховен в 1808 році присвятив йому твір, який на сьогодні вважається найпопулярнішим класичним твором світу – П’яту симфонію.

Шоста симфонія Бетховена, його знамениті  квартети також  присвячені А.Розумовському.

І тому молоді таланти вважають за честь стати конкурсантами в палаці Розумовського, прославляючи ім’я видатного українця.

За чотири роки захід набув популярності на регіональному рівні, значно розширив свою географію і вийшов за рамки обласного. 215 юних талантів уже стали учасниками конкурсу в 2012 – 2015 рр. А цього року Батурин зустрічатиме 42 обдарованих дітей – учнів середніх спеціалізованих музичних закладів Чернігівської та Сумської областей.

Програма передбачає дві номінації – «Фортепіно» та «Академічний спів», у двох вікових категоріях – від 9 до 12 років та від 13 до 15 років. У програмі виконавців – твір віденського класика, твір українського композитора, українська народна пісня. Виховний месидж такої програми зрозумілий: Україна – велика європейська держава і наразі повільно, болісно, але таки повертається  до сім’ї  розвинених, культурних європейських держав, де була і має бути.

Ще статті по темі

Back to top button