Кримінал

На Чернігівщині псевдобанкіри продовжують «розводити» громадян

Зловмисники і пройдисвіти продовжують телефонувати громадянам і представлятися робітниками банківських установ, а жителі області страждають від надмірної довірливості.

Так до поліції звернулася жителька Чернігова, якій зателефонував чоловік, представився співробітником банку і повідомив про необхідність проведення певних операцій з картковим рахунком.

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Нічого не підозрюючи, жінка передала «псевдобанкіру» всі реквізити своєї банківської картки, після чого з рахунку потерпілої зникло 8000 гривень.

Інформація про події внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування.

В аналогічних випадках поліція радить: питають по телефону термін дії картки, код безпеки на зворотному боці картки, банківські паролі з SMS? Не повідомляйте, це шахраї!

Також дотепер у шахраїв не втрачає популярності схема, коли вони вночі дзвонять самотнім пенсіонерам і повідомляють, що їх близький родич потрапив у скрутну життєву ситуацію, яку потрібно негайно вирішити, переказавши (передавши) гроші. Будьте розсудливі й не робіть необдуманих вчинків.

Хтось телефонує, що родича затримала поліція або він в лікарні?

Представляються правоохоронцем, лікарем чи знайомим? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайтеся на обман, перевір інформацію, телефонуй 102!

Поліція звертається й до покупців товарів через Інтернет-магазини – оберіть собі за правило купувати у світовій мережі виключно післяплатою, не давайте шахраям жодного шансу.

Так учора до поліції звернувся 30-річний мешканець Чернігова і повідомив, що його ошукала невідома особа, якій він перерахував 2000 гривень за не існуючи автозапчастини.

Ви замовили товар на сайті Інтернет-оголошень? Розраховуйтесь лише після його отримання! Ні в якому разі не перераховуйте завдаток, Це обман!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button