Кримінал

«Обкатані» схеми видурювання грошей збагачують чернігівських шахраїв

Зловмисники продовжують використовувати класичні добре «обкатані» схеми видурювання грошей. Попри активну профілактичну кампанію з боку поліції, громадяни й надалі потрапляють у тенета шахраїв.

Про це ЧЕline повідомили в секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Так, по допомогу до поліції звернулася жителька обласного центру. Пенсіонерка розповіла про телефонний дзвінок, що її син нібито потрапив у ДТП і потребує грошей для вирішення питання.

Незнайомий голос тиснув на материнські почуття й пропонував виступити посередником у цій справі. Без зайвих вагань жінка погодилася допомогти синові і власноруч передала незнайомцю 6 000 доларів США, 2 000 гривень і близько 15 грамів виробів із жовтого металу.

Аналогічна ситуація сталася з жителькою одного з приміських сіл. Цього разу невідомий голос у трубці пропонував «врятувати від тюрми» племінника, який начебто потрапив у некрасиву історію. Тітка перерахувала шахраям через банківський термінал 3 800 гривень на номер мобільного телефону, якого не запам’ятала.

Називаються правоохоронцем, лікарем чи знайомим? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайтеся на обман, перевірте інформацію, телефонуйте 102!

Шахраї-псевдобанкіри зателефонували жителю Чернігова та повідомили про блокування банківської картки клієнта. Зловмисники одразу ж запропонували відкрити чоловікові доступ до рахунку, якщо той повідомить усі реквізити. Після надання шахраям інформації про номер картки і пін-код, із рахунку зникло 15 600 гривень.

За такою ж схемою діяли шахраї і в Талалаївці. Там у жителя райцентру зловмисники видурили з рахунку 3 900 гривень.

Питають по телефону термін дії картки, код безпеки на зворотному боці картки, банківські паролі з SMS? Не повідомляйте, це – шахраї!

У селищі Ладан Прилуцького району після майстерно розіграної вистави із продажем верхнього одягу дві шахрайки видурили у пенсіонерки 11 000 гривень. Постраждала розповіла поліції, що, коли вона пішла до магазину, до неї підійшла дівчина й попросила допомогти їй. Треба було купити для неї товар (одяг), оскільки дівчині його не продавали. Молодиця дала пенсіонерці на покупку 1 000 гривень, але в ході торгу з’ясувалося, що для придбання краму необхідно доплатити значну суму.

Дівчина вмовила бабусю заплатити за неї та пообіцяла, що обов’язково віддасть борг. Для проведення торгової оборудки постраждала запросила до себе додому і продавчиню, і дівчину-покупця. Удома дістала свої заощадження та купила товар, який коштував аж 11 000 гривень.

Отримавши гроші, продавчиня одразу зникла. Дівчина-покупець теж пішла до дверей, але пообіцяла, що повернеться через пару хвилин і принесе гроші. Аби старенька не хвилювалася, навіть залишила у неї куплений товар.

Почекавши деякий час боржницю, постраждала зрозуміла, що її обдурили, й звернулася до поліції.

За аналогічною схемою у Варві дві зловмисниці «полегшили» бюджет місцевої жительки вже на 16 000 гривень.

Правоохоронці вкотре закликають громадян бути обачними, розсудливими та не довіряти першим-ліпшим «добродіям», які купують пух-перо, металобрухт чи, навпаки, продають різний крам.

У разі появи на вашому подвір’ї чи вулиці підозрілих осіб – негайно повідомляйте про це поліцію за телефоном «102», телефонуйте сільському голові, дільничному або запросіть сусідів.

Ще статті по темі

Back to top button