Кримінал

Правоохоронці застерігають чернігівців від телефонних аферистів

Правоохоронці нагадують власникам банківських карток, що всі питання, пов’язані з рухом коштів та безпекою рахунків, необхідно вирішувати тільки особисто в банківських установах, а не по телефону.

Про це ЧEline повідомили у секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Шахрайства з банківськими картками через виманювання пін-коду або паролю картки та зняття з неї готівки посідають третє місце за частотою їх скоєння, і хоча поліція періодично нагадує громадянам про пильність і обережність при операціях з банківськими картками, кількість жертв не меншає.

Так, в обласному центрі жертвами аферистів стали дві чернігівки тридцяти та шістдесяти двох років, яким на мобільний зателефонували нібито представники банку для узгодження питань безпеки їхніх банківських рахунків. Дізнавшись пін-коди банківських карток, в подальшому зловмисники зняли з рахунків близько 12 тисяч гривень.

Аналогічним способом аферисти ошукали 45-річного жителя Ніжина. Представившись представником служби безпеки банку та дізнавшись пін-код банківської картки потерпілого, шахрай заволодів вісьмома тисячами гривень з картки потерпілого. Ще одна жертва шахраїв — 78-річна жителька Мени, яка втратила понад дві тисячі гривень заощаджень.

За всіма фактами шахрайств поліція відкрила кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання від штрафу аж до обмеженням волі на строк до трьох років.

Проводиться досудове розслідування а правоохоронці вже вкотре нагадують громадянам про уважність та обережність в роботі з банківськими картками та при виконанні фінансових операцій.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

Убезпечити себе від «банківських» шахраїв можна, лише нікому не повідомляючи реквізити своєї картки — пін-код, повний номер, перевірочну цифрову комбінацію тощо. Справжній банківський працівник цього ніколи й не питатиме, бо не має на те права, а тим більше у телефонному режимі.

Якщо ви все ж таки стали жертвою шахрайства, негайно телефонуйте до поліції за номером 102. Вчасне отримання правоохоронцями інформації про злочин підвищує шанси на встановлення особи шахрая та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Ще статті по темі

Back to top button