Кримінал

Зняття порчі та передоплата – найпопулярніші сценарії обману на Чернігівщині

Протягом минулого тижня по допомогу до поліції звернулися дев’ятеро постраждалих жителів області, семеро з яких – жителі обласного центру.

Серед способів – вже традиційне «телефонне шахрайство», «Інтернет-шахрайство», афери з банківськими картками та «зняття порчі».

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Найбільші суми втратили дві чернігівки 1948 року народження , які повірили вигадкам шахраїв про нещастя з сином та наведену порчу. На порятунок власного нащадка літня жінка віддала нібито «приятелю сина» все, що в неї було: гривні, долари та навіть власні золоті прикраси. Всього на суму понад 25 тисяч гривень.

А інша жіночка піддалася навіюванню про нібито наведену на її родину порчу і, щоб позбутися нещастя, віддала аферисткам 800 доларів, 800 Євро та ще й гривні на додачу. Всього шахрайська виручка склала понад 50 тисяч гривень.

Правоохоронці нагадують правила поведінки в подібних ситуаціях:

— якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими;

— якщо відчепитися не вдається — покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас, і це допоможе вам від них звільнитися,

— ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга і т.д.

— ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно — зверніться по допомогу до сусідів, аби випроводити непроханих гостей з квартири.

Решта випадків шахрайств стосуються купівлі-продажу через Інтернет.

Антирекордом тут стала оборудка з купівлі автомобіля, за яку продавець запросив 14 тисяч гривень передоплати. Звісно ж після перерахування вказаної суми, телефон продавця став «поза зоною доступу». Аналогічно постраждав і ще один чернігівець, який перерахував наперед 10 тисяч гривень для купівлі автозапчастин.

В зв’язку з цим поліція знову нагадує просте правило – за замовлений через Інтернет товар розраховуйтесь лише після його отримання! Ні в якому разі не перераховуйте завдаток, або і всю суму наперед. Це обман!

Нестандартним видом шахрайства виявився цього тижня випадок у Прилуках, Тут потенційній жертві запропонували стати учасницею акції розіграшу знижок від відомих у місті торгівельних мереж. Для участі в акції жінка повинна була засвідчити свою платоспроможність і покласти до конверту з, нібито виграшними фішками, свої кревні.

В результаті «розіграшу акції від шахраїв» потерпілій підмінили конверт і через деякий час вона виявила в конверті замість грошей стос акуратно нарізаних чистих папірців. Замість них шахраї забрали 50 євро та майже тисячу доларів.

Доречно нагадати, що подібний випадок у Прилуках стається вже вдруге, перший був лише тиждень тому. Тому на це слід звернути особливу увагу прилучанам.

З цього приводу поліція наголошує, що в подібних випадках у громадян повинні виникнути обґрунтовані підозри чому ці «бонуси», виграші та нечувані дисконти їм пропонують абсолютно незнайомі люди. Слухайтеся здорового глузду і не купуйтеся на дешеві прийоми шахраїв Не довіряти великим знижкам та акціям посеред вулиці. Не віддавайте з рук гроші аж поки не пересвідчитесь у тому за що ви їх платите.

Пам’ятайте народну мудрість – безкоштовний сир буває лише в мишоловці!

За всіма випадками кримінальних правопорушень правоохоронцями відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання аж до обмеженням волі на строк до трьох років. Поліція шукає зловмисників, але попереджає і громадян бути дуже уважними та обережними.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button