Культура

Чернігів засвітився на сторінках іноземних видань: оформлено тематичну виставку

Важливо, що іноземні видання приділяли увагу Чернігову в період активних бойових дій, зокрема його руйнуванням і втратам. І, звісно, неоціненними є співпереживання нашій біді та рука допомоги. Світ має знати правду про війну, що триває в Україні.

До Дня міста управління культури та туризму Чернігівської міської ради зібрало матеріали, які друкувала про воєнний Чернігів іноземна преса. Мета – аби якомога більше містян дізналися про них.

«У той період, коли вони публікувалися, переважна більшість чернігівців технічно не мала можливості їх відстежувати. Однак про нас багато чого писали. Ми познаходили статті на BBC, у виданнях New Yorker, New Times та інших.

Усі вони писали про збитий літак, який впав на Масанах на будинок, про готель «Україна», про багатоповерхівку на вулиці Чорновола, яка постраждала від авіаудару, про розстріляний мікрорайон Бобровиця, наші зруйновані школи і взагалі життя людей на окупованій території довкола Чернігова. Фактично різносторонні погляди – для того, щоб максимально висвітлити правдиву історію нашої весни 2022 року.

Ми зробили скріншоти цих статей. Надрукували їх, і нині вони розміщуються на стіні туристично-інформаційного центру. Можна почитати і повну версію публікацій, для цього треба відсканувати к’юар-коди», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Локацію, де встановили стенд, Катерина Литвин вважає вдалою, бо вулицею Шевченка ходить багато людей, чимало з них зупиняються, аби випити кави.

«Поки смакуєш напій, можеш відсканувати код і переглянути ту чи іншу статтю. Можна щодня нову читати. Та й узагалі ця інформація допомагає людям зрозуміти, що Чернігів у найтяжчий період дійсно був на шпальтах іноземних видань, що за кордоном обговорювали наші події, тож про нашу ситуацію Європа знає. Ми спеціально зазначали, яка це газета і в якому місяці стаття була опублікована. Щоб чернігівці розуміли, що більшість журналістів знаходила в собі сили і навіть у період активних бойових дій все одно приїжджала і на власні очі бачила, що відбувалося. Адже якщо ти побачив, у тебе інші відчуття й інший народжується текст, ніж після чиїхось розповідей», – сказала заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб сільські жителі були з водою: у Городнянській громаді встановлюють ручні колонки

За її словами, над втіленням у життя цієї ідеї працювали недовго.

«Умовно на роботу в нас пішло два дні, ще день – на дизайнерське оформлення.

Щоправда, протягом минулих років ми більше привертали увагу до Чернігова, організовуючи різні виставки, зокрема показували, яким він був у період Другої світової війни чи в період відбудови. А це ось показали сучасний Чернігів», – пояснила Катерина Литвин. 

І хоч статі розмістили до Дня міста, який уже минув, їх наразі не прибиратимуть.

«Стенд такий, що важко ушкодити, і дощ його не зіпсує. Тому може висіти, допоки користуватиметься попитом, допоки люди зупинятимуться і дивитимуться», – запевнила Катерина Литвин.

Якщо людина, яку зацікавили статті в іноземних виданнях, не володіє англійською, то, від сканувавши к’юар-код, можна автоматично у смартфоні перекласти статтю українською.

Ірина Осташко

Фото з інтернету

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button