Культура

Концерт за дві години до відпустки (Фоторепортаж)

Цьогорічний міні-фестиваль «Концерти з обдарованою молоддю світу» від академічного симфонічного оркестру «Філармонія» та його керівника – заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача – наповнений яскравими і радісними для чернігівської публіки несподіванками. Чи багато знайдеться у світі 10-річних хлопчиків, здатних зіграти з симфонічним оркестром соло і на скрипці, і на фортепіано, як Хьо Лі! Або ж аматорів, непрофесійних музикантів, які можуть концертувати на рівні з професіоналами, як Аіко Ямада! Все це та багато іншого, яскравого і вражаючого, – на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм у літніх концертах, що відбулися в рамках творчого проекту «Концерти з обдарованою молоддю світу».

19 липня 2017 року чернігівська публіка познайомилася з талановитим корейським хлопчиком Хьо Лі. Микола Сукач розповів про цікаві деталі з біографії юного музиканта. Він – молодший брат добре відомого в нашому місті талановитого піаніста Хьока Лі. Зараз живе й навчається в Москві, в Центральній середній спеціальній школі при Московській консерваторії ім. П. Чайковського. Два роки навчався гри на скрипці, а з минулого року професійно займається грою на фортепіано під керівництвом відомого педагога та музиканта Вадима Руденка.

«Сьогодні ви матимете змогу послухати, що за рік зробили геніальний викладач і талановитий учень», – заінтригував глядачів Микола Сукач. Юний музикант виконав Концерт № 17 для фортепіано з оркестром Вольфганга Моцарта. Справді неймовірні враження, коли десятилітній хлопчик, цілковито поринувши у музику, виконує соло на фортепіано з симфонічним оркестром!

Не менш вражаючою стала і четверта програма творчого проекту з обдарованою молоддю світу 22 липня. Цього вечора академічний симфонічний оркестр «Філармонія» відпрацював завершальний у цьому сезоні концерт. Як образно назвав його Микола Сукач – Концерт за дві години до відпустки. Він подякував музикантам від свого імені та від імені шанувальників музики за їхню велику, напружену і дуже благородну працю в цьому насиченому концертному сезоні. Глядацька зала приєдналася до вдячних слів головного диригента бурхливими оплесками. А далі публіку чекали чергові сюрпризи від організаторів проекту.

У першому відділенні виступив уже відомий десятирічний музикант із Південної Кореї Хьо Лі. Цього разу він був скрипалем і зіграв першу частину Концерту № 9 для скрипки з оркестром Шарля Беріо. Музичний вечір продовжив також надзвичайно обдарований 13-річний Дарій Антонюк зі Львова, учень Марії Футорської. Він – син відомого і дуже шанованого чернігівською публікою співака, соліста популярного колективу «Tenors BEl’CANTO» Романа Антонюка. У його виконанні пролунав Концерт № 2 для скрипки з оркестром польського скрипаля та композитора Генріка Венявського.

Концертом для фортепіано з оркестром № 3 Людвіга ван Бетховена потішив публіку вже відомий чернігівцям 17-річний піаніст Хьок Лі. Нещодавно, а саме 15 липня, у його майстерному виконанні шанувальники музики почули Концерт № 1 П. Чайковського та Рапсодію на тему Паганіні С. Рахманінова. Цього року Хьок Лі став переможцем престижного Міжнародного конкурсу імені Ігнація Падеревського, який входить до Всесвітньої Федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC). Знову почути майстерну гру молодого піаніста можна буде на завершальному концерті проекту, що відбудеться 25 липня 2017 року. Зокрема твори Шопена у його виконанні наша публіка почує першою. А вже у серпні грою обдарованого музиканта насолоджуватимуться у Польщі – він братиме участь у фестивалі імені Фридерика Шопена.

Фото Віктора Кошмала

Текст Віри Лобановської

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button