Культура

Майстер-клас із виготовлення писанки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Ми і не згледілись, як уже промайнув перший місяць весни. Настав час великого посту, а за ним йде величне свято – Великдень. А яке ж це свято без писанки, крашанки?

Готуючись до Великодня, зібралися в центрі народних ремесел для дітей і старі, і малі, щоб власноруч створити писанку.

Писанкарство – це не просто народне мистецтво, це насамперед родинна творчість. Бо саме в рідній домівці воно зароджувалось, розвивалось і зберігалося. Традиції й обряди народного календаря зміцнюють сім’ю як джерело найглибших людських почувань, найгуманніших людських стосунків, як найменший осередок народу, нації.

Писанка – це енциклопедія українського народного орнаменту. Це не просто один із видів українського прикладного мистецтва, це – символ України! Традиції писанкового розпису розвивалися в нашій країні здавна. Мотиви й елементи розпису тут тісно пов’язані з життям, побутом, звичаями і фольклором народу. Якими бувають писанки на Чернігівщині, присутні дізналися від наукових співробітників Чернігівського історичного музею ім. Василя Тарновського.

Своїм вмінням писанкарства з дітками та дорослими поділилася майстриня Наталія Дубина з Брусилова, яка понад 20 років розписує писанки.

А майстер-клас супроводжувався співом учасників ансамблю «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм. Вони виконали обрядові пісні, записані на Чернігівщині.

Діти були в захваті і дорослі також.

Майстер-клас вдався на славу.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button