Культура

Містична дата: чернігівські лялькарі знов отримали премію Коцюбинського (Фото)

Шістнадцяте вересня для акторів театру ляльок імені Довженка — приємна дата.

Чернігівські лялькарі знову вибороли нагороду.

Цього разу їм вручили літературно-мистецьку премію імені Михайла Коцюбинського. Ця премія для акторів чернігівського театру ляльок імені Довженка — не перша.

Дев’ять років тому, саме 16 вересня такою ж премією і в тій же номінації акторів уже нагороджували. Тоді відзначили виставу за мотивами української народної казки «Вовченятко з казкової торби».

Нині таку ж премію чернігівським акторам вручили за цикл українських вистав «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля». Цей цикл представляє творче об’єднання «Актор і лялька».

Всі учасники – наші місцеві актори. Вони презентували аж три спектаклі. Вони не зовсім дитячі й створені на основі акторського експерименту. Перша в циклі вистава «Казковий світ Михайла Коцюбинського» створена за мотивами творів М. Коцюбинського «Ялинка» і «Хо».

Цю постановку варто подивитися школярам старшого та середнього віку. Адже з глядацької зали вони можуть навчитися боротися зі своїми страхами.

Вистава «Великий льох» створена за поемою Тараса Шевченка. Це вже не дитячий спектакль. Тут актори прогнозують майбутнє Держави. Біографію відомого й славетного на Чернігівщині кінорежисера та драматурга Олександра Довженка лялькарі показали в спектаклі «Ріка… Життя…».

«Усі ці вистави потребують неабиякої акторської віддачі. Складна бутафорія і трепетна гра – це головне, що дало перемогу нашим лялькарям, – розповідає завідувач літературною частиною театру ляльок імені Довженка Мирослава Губар. – Ми дуже пишаємося нашим акторським складом і результатами нашої роботи.»

Ще статті по темі

Back to top button