Культура

На хореографічному фестивалі колектив із Сновська виборов три перші місця

Сновський хореографічний колектив «Ягідки» знову отримали перемогу.

Цього разу – на ІХ Всеукраїнському хореографічному фестивалі «Нове покоління», який відбувся у Чернігові в облдрамтеатрі ім. Тараса Шевченка.

Зразковий танцювальний колектив зі Сновська (керівник – заслужений працівник культури Світлана Горбатович) представив на розсуд професійного журі хореографічні картинки «Щедра грядка» (учасники 7–9 років) та «Карпатське коло» (змішана група), а також білоруський танець «Полька в лаптях» (13­15 років). Усі три виступи у своїх вікових категоріях зайняли перші місця.

У цей день в театрі не було де яблуку впасти. В коридорах і залі танцюристи, одягнені в яскраві костюми для сучасних та народних танців, викладачі, глядачі… На фестиваль з’їхалося півтори тисячі учасників від 5 до 20 років з різних областей України та колективи з Республіки Білорусь, які показали понад 300 номерів у 5 номінаціях. Тільки зі Сновська приїхало три автобуси дітей.

Усі судді – досвідчені професіонали в хореографії. Серед них був і фіналіст проекту «Танцюють всі» Сергій Змейок.

Виступи наших танцюристів вразили журі своєю майстерністю, задумкою, вдало підібраним вбранням.

«Є чітка картинка, діти розуміють, що вони танцюють», –­ говорили в кулуарах члени журі. Тому, окрім трьох кубків колективу за перші місця, дипломи фестивалю «Краща балетмейстерська робота» і «За високий рівень майстерності» отримала Світлана Горбатович.

«Такі заходи завжди додають позитиву й адреналіну як дітям, так і їхнім наставникам, – говорить вона. ­– Одна справа, коли танцюєш вдома, на своїй сцені, для своїх глядачів, і зовсім інша – коли виступаєш перед чужою публікою. Тут є можливість переглянути номери інших учасників, порівняти й запозичити щось нове. Цікава на таких конкурсах саме народна хореографія. Сучасні танці майже однакові в кожному регіоні в певний період часу, а народні – навпаки, різні. Вони зберігають віками традиції кожного куточка України. Це видно і в рухах, і в оздобленні вбрання танцюристів».

Для глядачів у залі виступи з усміхненими обличчями дітей здаються легкими і простими. А чи бували ви за кулісами? Здається, як можна впорядкувати суцільну метушню сотень виступаючих: перевдягання, обов’язкове нанесення макіяжу, незалежно від віку, репетиції? Проте діти з цим справляються і в чіткому порядку виходять на сцену.

Заняття танцями ­– це ще й виховний процес. У колективі «Ягідок» під час поїздок старші діти беруть опіку над молодшими, тож батьки можуть не хвилюватися, відправляючи своїх чад на конкурси в інші міста.

«Відсвяткувати перемогу ми повели всіх своїх дітей (а їздило їх аж 80!) в «Макдональдс». Вчимо їх не лише танцювати, а й культурно відпочивати й поводитися в громадських місцях», –­ каже Світлана Миколаївна.

Поки ми розмовляли з нею, у роздягальню кілька разів забігали її вихованці, щоб уточнити різні моменти. Діти готуються до нового Всеукраїнського фестивалю-­конкурсу ім. Вірського, що відбудеться незабаром в Києві, а також збирають документи для літньої поїздки до Франції.

Джерело: Час Чернігівський 

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button