Культура

На стороні світла: у Чернігові відкрилася нова фотовиставка

22 лютого в читальній залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося відкриття щорічної звітної фотовиставки Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України. Назва фотовиставки – 2022 – «На стороні світла».

Те, що виставка «щорічна», зазначено недарма. Через повномасштабне вторгнення російських військ на територію України багато постійних проєктів та заходів бібліотеки було призупинено, деякі заходи перенесено або повністю скасовано, але фотохудожники втримали традицію звітувати про свої досягнення на початку року у стінах нашої незламної «пораненої пам’ятки».

Безсумнівно, війна увійшла до кожного аспекту нашого життя, а тим паче вона знайшла сильний відгук у мистецтві – бринить у піснях, лягає фарбами на полотно, визирає зі світлин… Недарма ж ми виокремлюємо «культурно-мистецький фронт», адже мистецтво підтримує, надихає, дозволяє висловити свої емоції чи переживання або ж зафіксувати моменти життя такими, якими вони є – болючими, жахливими, страшними чи навпаки – героїчними, щасливими, спокійними. Зафіксувати для історії, для пам’яті, для майбутніх поколінь, аби не залишилося місця для найменшої маніпуляції чи викривлення правди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський режисер відзняв дебютний фільм «Потєрь нєт» (Відео)

І поки «сусіди» лютують, улаштовуючи нам «тривожні» дні, ми маємо змогу жити, працювати, творити й відкривати мистецькі виставки. Все це – завдяки українським захисникам і захисницям, волонтерам та волонтеркам, працівникам і працівницям критичної інфраструктури, завдяки кожному та кожній із нас. Адже всі ми – як краплини: коли об’єднані, то перетворюємося на непереможний бурхливий океан.

Звітну виставку відвідали голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко, Маестро фотографії Олександр Тасиць, чернігівські військові.

Коротко про здобутки членів організації розповів Сергій Тарабара. З вітальним словом також виступили секретар ЧОО НСФХУ Андрій Олексієнко та члени організації Віктор Кошмал, Андрій Майковський, Олександр Арендар. Своїми враженнями від виставки поділилися заслужений артист України Олексій Биш, мистецтвознавець Віктор Величко та ін.

На виставці «На стороні світла», що діятиме протягом місяця, представлено 40 робіт 14 авторів у різноманітних жанрах – від репортажу до портрета й натюрморту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button