Культура

Німецький Гамлет на чернігівській сцені

Першим в Україні наважився здійснити постановку вистави «Гамлет-машина» за п’єсою німецького драматурга Гайнера Мюллера колектив обласного Театру ляльок імені Олександра Довженка. Її прем’єрний показ відбудеться в Чернігові 29 вересня о 18-й годині. Це вже четверта вистава наших лялькарів, що поповнить репертуар для дорослих.

14470888_530506487157226_141372722_nУ Чернігівському театрі ляльок люблять експерименти. Саме тому його  художній керівник і головний режисер Віталій Гольцов взявся за одну з найскладніших і найбільш суперечливих п’єс європейської драматургії. Працювали за активної (зокрема фінансової) підтримки «Гете-інституту в Україні». Мюллерівська «Гамлет-машина» — це своєрідна провокація, що наштовхує на глибокі роздуми.

— Там дуже важлива тема про руйнацію сучасного світу, якихось його надбань, культури, — пояснює суть постановки Віталій Гольцов. — І про те, як люди, йдучи проти своєї совісті, стають одними з тих, хто і руйнує цей світ. Цей Гамлет – не Шекспірівський. Він продовжує цю руйнацію, і сам гине. Це як вистава-попередження людям – будьте обережними!

Головну роль у виставі виконує актор Молодіжного театру заслужений артист України Олексій Биш. Зізнається: запрошення на роль Гамлета стало для нього приємною несподіванкою. Погодився без вагань, а знайомство з п’єсою лише підтвердило правильність вибору.

— Ми дражнимо глядача в цій виставі «Гамлет-машина», — ділиться актор враженнями від роботи над виставою. — Ми тотально на нього, на глядача, накидаємось: подивіться, що ви робите з собою, що ви робите з Землею, що ви робите з країною? Це дуже цікавий, дуже потужний матеріал. І я запрошую всіх, всіх, всіх!

За домовленістю з Гете-інститутом чернігівські лялькарі протягом цього та наступного років покажуть 20 вистав «Гамлет-машина». Нинішнього ж четверга – всеукраїнська прем’єра, яка, сподіваємось, стане визначною подією в театральних колах Чернігівщини.

14456763_530506510490557_287159275_o

Ще статті по темі

Back to top button