Культура

Новий фестиваль «Словограй» започатковано в Ніжині (Фото)

У Ніжинській Центральній міській бібліотеці 21 жовтня відбувся перший фестиваль родинних читань «Словограй», у якому взяли участь родини з Чернігівського, Менського, Куликівського, Городнянського, Прилуцького, Козелецького, Бобровицького, Сновського, Корюківського, Ніжинського, Борзнянського, Носівського районів та з міста Ніжина.

Захід проведений у рамках реалізації проекту «Літературні родинні читання «Словограй» за фінансової підтримки з обласного бюджету, відповідно до Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада».

Проводили захід – ГО «Центр «Апельсин» (голова – Iрина Черенько) та ГО «Центр новітніх ініціатив та комунікації» (голова – Тетяна Винник). Фестиваль підтримали відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради, ТО дитячих письменників Національної спілки письменників України, журнал «Крилаті» та «Малятко», видавництво «Смолоскип», «Букрек», Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та ТОВ «Ніжинський хліб».

Як сказала у вступному слові модератор «Словограю» Тетяна Винник, найкращий спосіб привчити дітей читати – це влаштовувати сімейні читання, бо саме такий вид діяльності дітей та батьків виробляє любов і повагу до рідного слова та до книги загалом.

Фестиваль «Словограй» прагне впровадити традицію родинних читань, пропагувати культурно-моральні цінності через українське літературне слово.

За словами організаторів фестивалю, потрібно впровадити культ книги серед родин Чернігівщини, залучаючи до спільної літературної творчості.

Програма була цікавою та  насиченою. Учасники – родини з дітьми, серед яких було кілька багатодітних, ознайомилися з творчістю сучасних письменниць Тетяни Винник і Наталки Савчук.

Тетяна Винник презентувала свою повість для дітей «Відлуння нашої хати», унікальність книжки в тому, що головний герой розмовляє фразеологізмами, а також пояснюється, що таке синоніми. Діти з батьками взяли участь у конкурсі: хто більше добере синонімів до слова «талалаїти». За казкою-мультфільмом Тетяни Винник «Придорожній камінь», створеною за Всеукраїнським проектом «Із любов’ю до дітей», родини визначили головну ідею: кожен повинен розвивати свої таланти, просто треба вміти розпізнати їх. Батьки мають розгледіти таланти власних малюків і розвивати їх.

Відкриттям для родин була творчість сучасної письменниці з Києва Наталки Савчук: презентація її книжки «Літописів Семисвіття» та «Діти переступу».

Захопливим виявилося й заняття з літературної творчості: родини разом придумували казки, де переможцями були всі, хто спробував себе у конкурсі «Добра казка», вони отримали в подарунок сучасну літературу. Гості заходу прослухали лекцію, яку провела кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ, провідний бібліограф НБУ для дітей Наталка Марченко «Книжка для найменших: чим вона є та як «працює». Учасники заходу почули багато корисних порад: кого читати, як правильно обирати письменника для прочитання та як користуватися сучасними електронними бібліотеками України, де можна знайти багато цікавого про сучасний літературний простір.

Під час майстер-класу «Малюємо родинне дерево» вчитель ніжинської СЮТ Альона Пасечніченко допомогла сім’ям створити «Родинне дерево», а майстриня Iрина Козлова навчила створювати родинний оберіг – ляльку-мотанку «Берегиня».

Актуальним був лекторій викладача кафедри психології НДУ ім. М. Гоголя, кандидата психологічних наук, доцента Оксани Михайлової на тему «Роль казки у вихованні гармонійно розвиненої особистості». Виявляється, що за допомогою слова та читання можна корегувати не тільки інтелектуальний, а й психічний розвиток дитини.

Фестиваль родинного читання «Словограй» протягом дня створив унікальну територію для спілкування родин зі своїми дітьми, залишивши багато позитивних емоцій від цікавих зустрічей із сучасними письменниками, майстринями, лекторами, об’єднав родини під час роботи над літературним словом.

Мирослава Тимошенко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button