Культура

ONUKA провела екскурсію для містян по своєму чернігівському будиночку

3 грудня фотоклуб «Прекрасне поруч» разом із друзями продовжив пізнавальні екскурсії рідним Черніговом. Цього разу учасники клубу завітали на вулицю Фабричну до охайного дерев’яного будиночка зі старовинним різьбленням, де колись жив і працював видатний чернігівський майстер народних музичних інструментів Олександр Шльончик.

Про це повідомляє Олена Куннова на своїй сторінці у Facebook.

«Нас гостинно зустріла Ната Жижченко, онука Олександра Микитовича, лідерка відомого українського електро-фольк музичного гурту «ONUKA», назва якого – данина поваги до дідуся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ONUKA розказала про подробиці зйомок «Душа Народу» на Чернігівщині

Ната народилася та зростала в Києві, проте своїм душевним і сакральним містом вважає саме Чернігів.

Співачка розповіла нам про будинок свого роду, що був зведений у 1904 році, пережив дві світові війни та вистояв при обстрілах цього року. Ната вдячна спільноті «Дерев’яне мереживо Чернігова», що реставрувала різьблення на фасадній частині та допомогла зберегти оригінальний вигляд будинку.

Ми побачили майстерню Олександра Шльончика, з якої Ната планує зробити кімнату-музей. Олександр Микитович відроджував і вдосконалював фольклорні духові інструменти поліського та інших регіонів, також займався реставрацією.

Він, не використовуючи нових деталей, вивчивши історичну літературу, реставрував торбан (різновид бандури), що належав Тарасу Шевченку. Виготовлені його руками бандури, цимбали, гітари, домри, балалайки та інші інструменти продовжують звучати по всьому світу.

Темою нашої зустрічі була насамперед діяльність Олександра Шльончика, але ми не могли не поцікавитися творчістю гурту «ONUKA», і Ната відповіла на всі наші питання», — йдеться в повідомленні.

Фото Віктор Кошмал

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button