Культура

У Батурині відбудеться богослужіння пам’яті Івана Мазепи

25 липня 1687 року почав найвизначніший етап свого служіння Україні Іван Мазепа – на загальній військовій раді на річці Коломак йому було вручено гетьманську булаву.

Досвідчений 48-річний чоловік, який пройшов перед цим сувору та різноманітну школу життя, отримав широкий досвід у сфері державного управління. Він, як ніхто інший із тодішньої української еліти, відповідав гетьманській посаді. Обрання його було багато в чому компромісом між різними групами козацької старшини.

Його підтримував і князь Василь Голіцин, на той час фактичний керівник Московської держави. І перші, і другий планували використати Мазепу. Але, як часто буває у випадках із дійсно видатними державними діячами, ставленик не виправдав сподівань покровителів. Так само, як пізніше Наполеон Бонапарт «не виправдав» сподівань політичних середняків французької Директорії. Мазепа весь 21 рік свого гетьманування творив Україну!

Здобувши гетьманську владу, Іван Мазепа не став джерелом збагачення для найвищих урядовців, а поклав край постійним суперечкам у середовищі козацької еліти, суттєво обмеживши апетити тогочасної козацької «олігархії». Саме за його гетьманування українські землі отримали найтриваліший період миру за все XVII століття, саме він забезпечив підйом усіх сфер життя Гетьманщини: від економіки і побуту до освіти і культури!

Усі ці та безліч інших звитяг почалися 25 липня 1687 року. Іван Мазепа прийняв гетьманську булаву в спекотний літній день на самій межі Гетьманщини і проніс її крізь буремні роки.

Запрошуємо вас до серця Гетьманщини, до Мазепиного Батурина! Тут ви відкриєте для себе видатного українця, великого державника Гетьмана Івана Мазепу.

Богослужіння пам’яті Івана Мазепи відбудеться в церкві Воскресіння Господнього на Цитаделі Батуринської фортеці 25 липня о 10:00.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Предатель мазепа канонической церковью предан Анафеме… Президент УНР Грушевский описывал его как отрицательного «героя» для Народа Украины.

Back to top button