Культура

У бібліотеці Короленка відбулося відкриття виставки картин «Танок стрічки і полотна» (Фото)

У перший день весни затишна Мистецька вітальня Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка наповнилась не лише світлом теплого сонця, а й ніжністю та легкістю витончених квітів. Бо саме 1 березня відбулось відкриття першої персональної виставки вишитих стрічками картин «Танок стрічки і полотна» талановитої ніжинської майстрині Ірини Василюк.

Ірина Олексіївна народилася 4 вересня 1959 року на Вінниччині. У 1982 році закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-механік. За скеруванням одразу стала до роботи на ПАТ «Ніжинський механічний завод» у відділі випробувань і надійності спочатку інженером, а з 2002 року – керівником відділу. З 2006 по 2014 рік була заступником директора технічного контролю.

Ірина Василюк захоплювалася різними видами декоративно-прикладного мистецтва: макраме, лозоплетіння, робила фантазійні букети з цукерок та ляльки-мотанки. А після тривалих творчих пошуків саме книга з вишивки стрічками вирішила її подальший напрям у творчості. «Я хочу постійно себе вдосконалювати і на чомусь одному не зупиняюсь. У вишивці сподобалась фантазія та свобода: роблячи перший стібок, відпускаєш уяву в політ. На виготовлення однієї картини, – розповідає майстриня, – йде майже тиждень. Першим експертом завжди стає мій чоловік Володимир, бо його підтримка для мене дуже важлива. Я бажаю, щоб кожна людина знайшла себе в творчості.»

Чернігівська майстриня Лариса Ганенко із захопленням сказала вишивальниці: «Ви наповнили квітами, красою та весняним настроєм цю ошатну залу. Дуже приємно, що роботи викликають позитивні емоції, вони яскраві та світлі, як і їх авторка.»

Агнеса Ляшенко, чернігівська вишивальниця ікон, заслужений майстер народної творчості, відзначила дуже детальну, «мікроскопічну» роботу майстрині над картинами. «Насправді ці вишиті квіти немов живі і в них було вкладено майстерність, душу та відчуття прекрасного. І, я думаю, Ніжин пишається своїми талановитими митцями!»

На виставці представлено 19 картин, вишитих стрічками. Роботи вишукані та легкі, вони поєднують у собі ніжність та гармонію, які переливаються в сонячному промінні, як ті атласні та шовкові стрічки, що танцюють на полотні. Виконані в жанрі пейзажу та натюрморту, картини надихають, зачаровують і створюють гарний настрій.

Бібліотека запрошує всіх поціновувачів прекрасного насолодитись приємними хвилинами спогадання виставки талановитої ніжинської майстрині Ірини Василюк.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button