Культура

У Чернігові презентували фільм, що претендує на «Оскар» (Відео)

Прем`єра історичної драми «Червоний» запланована на 24 серпня. Та в багатьох містах України тривають передпрем`єрні покази. Кінострічку, що вже наробила галасу та претендує від України на кінопремію «Оскар», у Чернігові презентував Андрій Кокотюха. За мотивами його книги і створено цей фільм.

Боєць УПА Данило Червоний потрапляє до м’ясорубки сталінського ГУЛАГу , але не здається і бореться за своє життя. Цей фільм вирізняється серед подібних українських стрічок силою українців.

«Годі показувати українців терпилами, які постійно страждають й у фіналі гинуть. Вся команда фільму переконана, що за ідею треба не гинути, а жити», — розповідає автор сценарію, письменник Андрій Кокотюха.

Серед перших, хто прийшов переглянути історичну драму, – відомі науковці. Сергій Бутко досліджував тему репресій та особисто спілкувався з дисидентами, які відсиділи в сталінських таборах. Каже, головне – аби фільм був реалістичним.

«У сталінських таборах, де було більше 1 вояка УПА, там злодії в законі, що були агентурою адміністрації, підтискали хвости. Наші українські борці в сталінських таборах давали жорсткий опір», — зауважує представник Інституту національної пам`яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Творці фільму сподіваються, що українські стрічки будуть такими ж популярними, як і голлівудські. А постери з нашими акторами висітимуть у багатьох домівках українців. До кінця року вітчизняна кіноіндустрія видасть на гора ще щонайменше 10 фільмів.

Автор: Юрій Михуля

Оператор: Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button