Культура

У Чернігові в музеї імені Тарновського зберігається майже 230 тисяч унікальних експонатів

Окрім головної історичної експозиції, музей ім. Тарновського має три філії – військово-історичний музей, музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград», що в Сновському районі, та «Садибу родини Лизогубів» у Седневі.

Тож, за словами ученого секретаря закладу Максима Блакитного, музей імені Тарновського насправді є одним із найбільших музеїв України. У його фондах налічується 230 тисяч унікальних експонатів із різних епох. І колекція постійно поповнюється. Буває, навіть, що люди самі віддають старожитності до музею.

В історичних експозиціях представлені матеріали з минулого Чернігівщини: від найдавніших часів до сьогодення. Тож на виставках можна побачити усе, чого душа забажає: від стародавніх знарядь праці пращурів, козацьких шабель і зброї і до сучасних речей. Є й тимчасові виставки, як, наприклад, експозиція виробів із срібла, які зберігаються в музейних колекціях. Причому відвідувачам зазвичай показують відреставровані експонати, які наразі в хорошому стані. До речі, з найцінніших срібних речей Максим Блакитний назвав шати Троїцько-Іллінської ікони Божої Матері.

Фахівець також стверджує, що всі кращі експонати, які є в музеї, можна побачити на постійних виставках. Адже ховати найцікавіші й найцінніші речі в фонди – безглуздо.

«Зазвичай не виставляють тільки ті речі, які потребують реставрації або збереглися фрагментарно, або ті, про які майже нічого не відомо», – сказав учений секретар.

Щороку з музею відправляють експонати на реставрацію. Ось тільки кількість і масштаби відновлювальних робіт залежать від фінансів музею і від державних програм. В пріоритеті – старожитності доби Київської Русі й Козаччини.

Ще статті по темі

Back to top button