Культура

У Чернігові відбувся прем’єрний показ вистави «Безумний день, або Весілля Фігаро» (Фото)

Бомарше «Безумний день, або Весілля Фігаро» написана понад 240 років тому, принесла авторові світову славу та досі не втратила своєї актуальності і привабливості.

За багаторічну історію існування вона безліч разів втілювалась у різноманітних режисерських інтерпретаціях і сценічних образах. І для театрального глядача вже склався стереотип про Фігаро – кмітливого, спритного, веселого інтригана, який вміє бути одночасно в кількох місцях.

Проте в цьому театральному сезоні на прем’єрному показі ми зустрілися з абсолютно іншим Фігаро. Режисер-постановник вистави, заслужений артист України Андрій Бакіров висвітлює образ головного героя зовсім в іншому ракурсі. Фігаро – це філософ, це людина мисляча й мужня, яка власноруч творить своє життя.

Шалена динаміка, філігранно вибудувані мізансцени, гра світла – від насичених різнокольорових фонів до майже повного затемнення, коли лише звучать думки вголос, – усе це працює на глибинне розкриття образів героїв вистави, захоплює глядача стрімкістю розгортання подій, робить його співучасником цього фантастичного дійства.

Виразно і талановито впоралися виконавці як провідних, так і ролей другого плану, зі складним завданням – зіграти класичне «безумство» Бомарше по-сучасному, проводячи паралелі з реаліями сьогодення, наблизити своїх героїв до світогляду і сприйняття сьогоднішнім глядачем.

Сучасна сценічна інтерпретація геніального твору Бомарше сьогоднішнім поколінням шевченківців, пречудово поставлені танцювальні сцени, виклично контрастні біло-чорно-червоні костюми виконавців і, головне, досконала гра акторів беззастережно захопили глядацьку залу, яка після закінчення вистави вибухнула шаленими оваціями та вигуками «Браво!».

Вітаючи творчий склад з успішною презентацією оновленої вистави, побажаємо феєричній комедії «Безумний день, або Весілля Фігаро» тривалого яскравого життя на сцені нашого театру, а шановним глядачам – приємних театральних вечорів разом із безсмертними героями Бомарше!

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Ще статті по темі

Back to top button