Культура

У Чернігові зберігся рицарський замок (Фото)

У глибині парку, за корпусом ЧНТУ, за адресою вул. Шевченка, 97 розташовується садиба Глібова.

Григорій Миколайович Глібов був камергером Його Величності, очільником губернського дворянства та депутатом Державної думи Російської імперії.

Також відомо, що у Глібова було фанатичне хобі: захоплювався добою рицарства. За це його поза очі називали Дон-Кіхотом. До речі, на той час у Чернігові лише у нього був екіпаж, змайстрований за зразком карети доби Людовіка ХІІІ з великими (в людський зріст) колесами. І запрягали туди тільки білих коней.

qmwphsyjcdwУсі відзначали, що Глібов і одягався специфічно – у вбрання, як у мушкетерів. Також носив широкополі капелюхи із страусовим пір’ям, обов’язково був при шпазі.

Попри свою дивакуватість, Глібов страждав на специфічну спадкову хворобу – клептоманію (сильне патологічне бажання що-небудь вкрасти). Саме через це він змушений був піти з посади депутата. А в 1917 році він емігрував до Німеччини.

Збереглися цікаві відомості і про чернігівську садибу Глібова. Окрім маєтку, були іще каретник, льодовня та будиночок садівника. Та, на жаль, не все збереглося до наших днів.

Величезну дерев’яну будівлю каретника, що стояла вздовж під’їзної алеї, було зруйновано наприкінці 1990-х. Будиночок садівника зберігся і зараз, щоправда, тепер він у приватній власності.

А в маєтку з 1961 року розташовується Інститут мікробіології.

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Ще статті по темі

Back to top button