Культура

Весільні прикмети і забобони: що повинні знати молодята

Весільні ритуали існували у всі часи і у всіх країнах світу. Починаючи нове життя, молодята та їхні близькі всіма можливими способами прагнули залучити до нової сім’ї милість вищих сил і захистити її від нещасть.

Урочистий день, який знаменує початок вашої сімейного життя, розписаний до дрібниць, і, готуючись до нього, варто продумати не тільки бюджет, меню ресторану та інші раціональні моменти.

Весільні звичаї та прикмети можна вважати забобоном — або ще одним шансом, щоб потім жити разом довго і щасливо.

Багато звичаїв благополучно дійшли і до наших днів, а деякі навіть стали частиною святкової церемонії.

1. Happy day

З цілком зрозумілих причин сучасні весілля найчастіше намагаються святкувати у вихідні. Однак у розумінні європейських містиків найбільш «вигідним» для свята був як раз початок тижня, бо понеділок обіцяв майбутнім сім’ям багатство, а вівторок — міцне здоров’я. Самим невдалим рішенням був «пісний» день — п’ятниця, а весілля в четвер обіцяло для нареченого швидку зраду коханої дружини.

2. Нікому не дам!

Дуже багато прикмет пов’язано з тим, щоб захистити молоду сім’ю від заздрісних поглядів і посягання темних сил. Наприклад, фата або вуаль повинна прикривати обличчя дівчини на всьому шляху від дому до вівтаря — щоб ніхто не наврочив.

З такою ж метою у шви одягу нареченої та нареченого в непомітному місці встромляється по шпильці — головкою вниз, і так, щоб вона випадково не розстебнулася! До речі, гучні автомобільні гудки весільного кортежу або гуркіт консервних банок, прив’язаних до заднього бампера машини молодят, за тією ж логікою повинні відлякати темні сили.

Нікому із сторонніх не можна поправляти одяг молодят, чіпати зачіску нареченої або прикраси.

Весільний букет, подарований нареченим, не варто кидати «на удачу» незаміжнім подругам (така традиція виникла в Європі в XV столітті) — для цього краще використовувати його «дублера», тобто спеціально виготовлений для цієї мети букет. А справжній букет нареченій не треба навіть давати потримати комусь із сторонніх, щоб не втратити своє щастя. І зрозуміло, не можна давати комусь в руки, а тим більше міряти! — обручки.

3. Дорого-багато

49072_1[1]Щоб забезпечити майбутній добробут, наречений може покласти в правий черевик монету. Інший варіант: срібну монету наречена зашиває в вінчальну сукню — і потім зберігає її як талісман. Іноді по монеті кидають і в келихи молодят: вважається, якщо потім покласти монетки під скатертину, гроші в хаті ніколи не переведуться.

Традиція обсипати молодят пшеничними або рисовими зернами дійшла до наших часів з епохи Античності — як символ родючості і достатку. Іноді для цього також використовують монети, цукерки і пелюстки квітів — як побажання багатого, солодкого і красивого життя.

Явним натяком на майбутнє багатство можна вважати і те, що у нареченої під час церемонії раптом засвербіла ліва долоня.

4. Все навпаки

Деякі, на перший погляд, не надто позитивні знаки прийнято трактувати в зворотному сенсі. Наприклад, якщо перед вінчанням нареченій довелося поплакати — її доля заміжньої жінки виявиться найбільш вдалою. Якщо в складки її сукні випадково заповз павучок — в Англії це теж вважається самою щасливою прикметою. А для французів проливний дощ у день весілля — передвістя абсолютно безхмарного подружнього життя.

5. Хто перший?

Іноді перед церемонією на підлозі розстеляють новий рушник: хто першим на нього зробить крок, той і буде грати в сім’ї роль першої скрипки. Однак набагато важливіше, щоб майбутнє подружжя один про одного дбали і підтримували один одного у всьому — для цього теж існує чимало ритуалів.

Протягом всієї церемонії наречений і наречена повинні стояти разом — щоб ніхто навіть випадково не пройшов між ними і в символічному сенсі не розлучив. Також бажано, щоб вінчальні свічки обидва задули одночасно.

Після вінчання він і вона, взявшись за руки, разом повинні подивитися в дзеркало. Весільний торт повинна розрізати наречена, а наречений у цей час підтримує ніж.

Нарешті, після церемонії можна разом розбити об підлогу вазу або блюдо: чим більше вийде осколків, тим більше років наречені благополучно проживуть разом.

Джерело: nakonu.com

Ще статті по темі

Back to top button