Культура

Відомий художник потішив чернігівців власними гуморесками (Фото)

Творча зустріч із заслуженим художником України, членом НСХУ Іваном Пенським відбулася 13 вересня у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка.

Про це ЧEline повідомили представники бібліотеки.

Серед чернігівських художників Іван Пенський – один із найсамобутніших. Кращі твори майстра немовби ввібрали в себе всі барви сонця і небес, квітучої поліської природи. Найповніше його хист проявився у графіці й пейзажному живопису. Гармонійність ліній, тонка пластика, ніжний колорит – характерні риси його індивідуального творчого почерку.

Митець народився 24 вересня 1935 року у селі Скрипчин Чернігівської області. Демобілізувавшись із флоту, митець навчався у Московському університеті народної творчості. Згодом поїхав до Німеччини, де навчався у студії при Дрезденській Академії образотворчого мистецтва під керівництвом Рудольфа Кука з 1965 по 1970 рік.

З 1970 року художник живе та працює в Чернігові. В 1979 році вперше взяв участь у республіканській виставці малюнка. Улюблений жанр майстра – пейзаж. Він втілює роздуми художника про щастя життя, любов до рідної землі, її красу.

З 1982 року Іван Пенський є членом Спілки художників України. В 1995 році за серію творів «Зелене намисто Полісся» творчість художника відзначено Чернігівською обласною премією ім. М.М. Коцюбинського.

Твори Івана Пенського знаходяться у музейних колекціях України, Росії, Швеції, Великобританії, Єгипту, Ізраїлю, Канади, Норвегії, Японії, США, Франції та багатьох приватних зібраннях шанувальників мистецтва.

У 2005-2006 роках у Чернігівському обласному художньому музеї та Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка експонувалася ювілейна виставка творів митця під назвою «Сорок років за мольбертом», присвячена 70-річчю від дня його народження.

У 2016 році митцю присвоїли звання заслуженого художника України.

На виставці «Майстер пейзажу» представлено близько 20 картин. Теплом отчого краю дихають пейзажі митця, переносять назад у дитинство, приваблюючи своєю довершеністю. Та Іван Пенський не тільки чудовий пейзажист, а й талановитий портретист, про що свідчать роботи «Ксюша», «Сашко-шахист», «Автопортрет». А от різносторонній характер водної стихії, що так важко зображати, можна побачити на картинах «Відпочинок в Криму» та «Літній ранок».

Теплі слова привітання і побажання подальших успіхів у творчості висловила Івану Пенському директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко, яка вручила художнику грамоту від Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації за особистий внесок у розвиток та популяризацію образотворчого мистецтва на Чернігівщині.

Про своє знайомство з митцем розповів Володимир Бойко, кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Його вразив обсяг роботи художника та відданість обраному творчому шляху. Теми, що зображає Іван Іванович на полотнах, зачіпають за живе: батьківський дім, рідна земля, краса природи та людини. «Очима художника ми по-новому дивимося на світ!»

«Душа і серце переймається пейзажем, що виходить з-під пензля митця. Та в цьому, мабуть, і полягає майстерність художника: людина знаходиться там, в картині, поряд із зображеними людьми, посеред написаного поля, між намальованих хатин», – так відгукнувся про творчість Івана Пенського заслужений журналіст України, заступник директора з питань радіомовлення Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція» Олег Шолох.

Людмила Бешун, чернігівська художниця, голова Народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра» подякувала за творчу співпрацю та допомогу самодіяльним художникам у підвищенні їхньої майстерності. «Не всі художники можуть похвалитися різноманіттям технік у своєму творчому доробку, яку має Іван Іванович!» – відмітила Людмила Олександрівна.

Кандидат педагогічних наук, викладач Чернігівського Національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Роман Силко розповів, що творчість Івана Пенського відіграла важливу роль у виборі майбутньої професії.

Художник поділився своїми творчими планами, цікаво та яскраво розповів про життєвий шлях, прикрашаючи оповідь власною поезією. Особливе враження на присутніх справили гуморески в авторському виконанні.

Зустріч пройшла у теплій дружній атмосфері, а спілкування з митцем продовжилося й по закінченню заходу.

Ще статті по темі

Back to top button