Економіка

Аграрії Чернігівщини не хочуть сіяти зернову кукурудзу, ячмінь та овес

Цього року аграрії Чернігівщини зменшили посівні площі зернової кукурудзи, ячменю та вівса, констатують у департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

На сучасні тенденції у сільськогосподарській галузі області вплинули економічні чинники, каже очільник відомства Сергій Хоботня, адже окремі зернові культури нині менш рентабельні.

Так, зменшено обсяги посіву зернових культур порівняно з минулим роком на 29 тис. га (посіяно 434 тис. га, або 97 % до прогнозу) та збільшено площі під ярими технічними культурами на 38 тис. га (посіяно 307 тис. га, або 110 % до прогнозу).

А от на соняшник і ріпак цьогоріч аграрії поставили ставку, бо культури дають найбільші прибутки, хоч і виснажують землю. Наприклад, площі під соняшником розширили на 27 %, порівняно з 2015 роком.

Також у департаменті розповіли, що цього року збільшено посівні площі гречки – на 30 %. Якщо влітку не буде спеки, аграрії зберуть вдалий урожай, тоді можна буде очікувати зниження цін на гречану крупу в магазинах.

Загалом, у цьогорічній структурі посівних площ сільськогосподарських культур група зернових (разом з озимими) займатиме майже 56 % площ (приблизно 660 тис. га), група технічних культур – приблизно 27 % (приблизно 314 тис. га), а картопля, овочеві та кормові культури – 17,5% (приблизно 208 тис. га).

Ще статті по темі

Back to top button